Biznis

RBI: Iznadprosječan ekonomski rast BiH u 2022. u uslovima ubrzane inflacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Analitičari Raiffeisen banke objavili su da je, nakon impresivnog oporavka u 2021., ekonomija BiH zadržala pozitivan trend u prvoj polovini 2022. uz rast BDP-a od 5,8 posto na godišnjem nivou.

Ističu da su glavni pokretači razvoja u prvom polugodištu 2022. bili bruto investicije i privatna potrošnja, dok je državna potrošnja bila na gotovo istom nivou kao i prethodne godine, a pozicija neto izvoza je i dalje bila negativna.

Također, navode da drugu polovinu 2022. karakterišu suprotni trendovi u odnosu na prvo polugodište i sporija dinamika BDP-a, zbog usporavanja ključnih makroekonomskih pokretača, posebno usporavanja dinamike potrošnje i većeg negativnog doprinosa neto izvozne pozicije.

– To je odraz procesa povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke koji rezultira usporavanjem ekonomije eurozone. Očekuju se efekti prelijevanja na našu zemlju i region jugoistočne Evrope koji je visoko ekonomski povezan sa eurozonom. Uprkos očekivanom usporavanju kreditnog rasta, bh. bankarski sektor pokazuje karakteristike stabilnosti na poljima kapitaliziranosti, likvidnosti, kvaliteta imovine, depozitnog rasta i profitabilnosti – istakli su iz Odjela za istraživanje i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Sveukupno, nakon vrlo povoljnog prvog polugodišta i očekivanog usporavanja u drugom polugodištu, ukupan realni rast BDP-a za 2022. se procjenjuje na četiri posto na godišnjem nivou. Značajnije usporavanje se očekuje u 2023. kada je projicirana stopa rasta BDP-a od 1,5 posto.

U kontekstu inflacije, Bosna i Hercegovina bilježi jednu od najviših stopa inflacije u regiji na godišnjem nivou te ciljana inflacija za 2022. iznosi 14 posto. Ova godina bi trebala biti obilježena blažim inflatornim udarima, sa projiciranom stopom inflacije od šest posto.

– Bitno je istaći da Bosna i Hercegovina gotovo u cjelosti zavisi od kretanja cijena na međunarodnom tržištu te nema definisane mjere koje bi ublažile inflatorne udare. Ipak, država indirektno može pomoći privredi ubrzanjem reformi i integracionih procesa. Na ovaj način bi se iskoristio pozitivan momentum nastao nakon potpisivanja koalicionih sporazuma za relativno brzo formiranje tijela vlasti i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU – navode analitičari Raiffeisen banke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno