Biznis

Ovo su najveće kompanije na svijetu na početku 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prethodnu godinu oblikovali su nezgodni makroekonomski vjetrovi. Bilioni dolara javnih kompanija izbrisani su na berzi, povjerenje investitora je oslabilo, a cijene su skratile džepove potrošača.

Generalno, mnoge od najvećih svjetskih kompanija doživjele su oštar pad tržišnog udjela. Ipak, nekoliko kompanija u ključnim sektorima imalo je pozitivan rast tokom godine.

Infografika prikazuje najveće kompanije na svijetu, koristeći podatke sa Companiesmarketcap.coma. Danas, Apple stoji kao najvrednija kompanija na svijetu, čija je vrijednost 2,3 biliona dolara (podaci s kraja 2022).

Uprkos tehnološkom padu 2022. godine – podstaknutom rastućim kamatnim stopama i sporijom prodajom – Apple je zadržao prvo mjesto. To uglavnom zahvaljujući rekordnim prihodima i potražnji potrošača za iPhone uređajima, koji donose oko polovinu ukupnog prihoda kompanije.

Nakon Applea je Microsoft. Za razliku od Applea, Microsoft se tokom godine suočio sa sporijom zaradom zbog manje potražnje za personalnim računarima i teškog uticaja snažnog američkog dolara . Sve u svemu, oko 50% prodaje kompanije se odvija u inostranstvu.

Naftni gigant Saudi Aramco treća je najveća kompanija na globalnom nivou sa tržišnom kapitalizacijom od 1,8 biliona dolara. To je ujedno i jedina kompanija koja nije američka u prvih 10.

Sveukupno, 62 kompanije od 100 najvećih imaju sjedište u SAD-u, 11 u Kini, a pet u Francuskoj.

Infografiku u 100 najvećih kompanija pogledajte ovdje.

Izvor: VisualCapitalist / Bankar.me



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno