Naše

Razvrstavanje penzionera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Razvrstavanje penzionera – Prosto je nevjerovatno kakve su zahtjeve uputili čelnici Saveza penzionera FBiH prema Vladi i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Federacije BiH.

Glavni zahtjev je, da se penzije povećaju 10 % penzionerima koji su otišli u penziju do 1998. godine, za 5 % onima koji su otišli u penziju od 1998. – 2008. godine i 0 % onima koji su otišli u penziju od 2008. godine do danas, što je Vlada odmah, objeručke prihvatila.

Sve su prilike da je ovaj prijedlog napisala Vlada i navedeno Ministarstvo, a da su čelnici Saveza penzionera to pročitali kao „svoje“ zahtjeve.
Ako su to stvarno zahtjevi Saveza penzionera, onda je svima jasno koliko su čelnici Saveza penzionera zagrezli u lopovluk i korupciju, koliko se brinu o svim penzionerima, odnosno, kako se brinu samo za svoje fotelje i Vladu FBiH.

Takvu selektivnost povećanja penzija čak predlažu i u novi Zakon o PIO, što je ravno katastrofi. Ko su oni da dijele penzionere prema godini u kojoj su otišli u penziju? To je apsurd nad apsurdima!

Svaki penzioner je otišao u penziju prema tada važećem Zakonu o PIO, i tu nema priče. Prema izdvajanju iz plaće za PIO i određenom koeficijentu svakom je obračunat iznos penzije i tu je sve jasno. Nisu jedni penzionisani u BiH, drugi u Bangladešu a treći u Japanu, pa da im se određuje povećanje od 10 %, 5 % i 0 % .

Istina je, da je, možda, najmanje 80 % najviših penzija (preko 2.000 KM) zarađeno na „lezihljebovički“ ili lopovski način (političari, vojne penzije, tajkuni i sl.), i na prste se mogu nabrojati oni koji su toliki iznos penzije zaradili na pošten način.

Obrazložimo, zašto je Vlada tako lagano prihvatila ovakve zahtjeve Saveza penzionera:

Ne raspolažem podacima koliko brojčano ima penzionera u skupinama 10 %, 5 % i 0 %, ali je očito da onih koji su u penziju otišli do 1998. godine (povećanje 10 %), ima najmanje. Ako se uzme u obzir da je prosjek starosti kod odlaska u penziju oko 60 godina života, to su znači penzioneri od 80 godina pa naviše i prema zakonima života i smrti, njih će najprije nestati (ovo treba uzeti s rezervom, jer Bog određuje sudbinu svakog čovjeka), ali ipak puno više odlaze stariji nego mlađi (neka mi oproste stariji ljudi, ali time mislim i na sebe), tako da mnogi od njih ovo povećanje neće ni dočekati.

Drugu grupu (povećanje 5 %), čine oni penzioneri od 70 – 80 godina života (malo živahniji) pa pošto ih je više, njima je manje povećanje, ali i oni imaju tendenciju odumiranja.

Treću grupu čine oni od 60 – 70 godina života, koji su najživahniji i kojih vjerovatno ima najviše, pa da ne bi previše ogulili državu, njima je Savez penzionera zahtijevao povećanje penzija za 0 % .

Iz svega gore navedenog je jasno, zašto je Vlada odmah prihvatila ovakve glupe prijedloge čelnika Saveza penzionera i čak ih želi uvesti u novi Zakon o PIO – MIO.

Obrazloženje Vlade da nema para za povećanje penzija je čista laž! Možda nema u fondu PIO, jer je sve manje zaposlenih, veliki je broj uništenih firmi, rast broja penzionera ne prati povećanje broja zaposlenih radnika i sl. Za sve ovo je kriva vlast, od rata do danas.

Ako nema u fondu PIO, ima u desetinama drugih fondova odakle se isplaćuju enormno visoke plaće političarima u iznosu od 4.800 – 6.500 KM (podaci CCI) za njihov nerad, korupciju i javašluk, kupuju službena auta od 200.000 KM pa i više, gdje se rasipa narodni novac za javne nabavke, prave zgrade i kancelarije za neradnike uz namještaj i enterijer koga se ne bi postidio ni Bil Gates. Toliko se rasipa novac, kao da smo najbogatija zemlja u Evropi. Poznato je da naša vlast ima najveće plaće u regionu i da nas državni, entitetski i kantonalni aparati koštaju skoro najviše na svijetu u odnosu na broj stanovnika. Znači, novca u državi ima, samo ga treba pravilnije rasporediti.

Zato treba pritiscima i masovnim štrajkovima prisiliti vlast da počne voditi brigu o najugroženijoj populaciji – penzionerima koji su svojim dugogodišnjim radom i izdvajanjem u fond PIO zaslužili povećanje penzija od najmanje 10 % (svi) i od takvog zahtjeva ne odstupiti ni milimetar.

Ovakav prijedlog selektivnog povećanja penzija, odgovara samo Vladi, koruptivnom i glupom vođstvu Saveza penzionera i manjem broju penzionera i ako se to usvoji, očekujte haos u Federaciji BiH.

Vlada, po meni, ima tri solucije za povećanje penzija:

Da poveća penzije 10 % svim penzionerima i to odmah, drugo, da poveća penzije 5 % odmah, a drugih 5 % nakon 6 mjeseci ili kao treće, da svim penzionerima paušalno poveća penzije za 50 KM, što bi možda bilo i najpoštenije i najpovoljnije po Vladu, jer će procentualnim povećanjem od 10 %, oni najnezaslužniji dobiti preko 200 KM, a oni najjadniji, tek nešto više od 30 KM.
Zato Skupština Saveza penzionera u narednim danima ima veliku odgovornost kada bude odlučivala o protestima. Skupština mora donijeti pravu odluku i pozvati svoje članstvo na proteste koji bi se trebali održati 15. 09. 2017. godine protiv ovakvih odluka Vlade i čelnika Saveza penzionera, koji su svojim zahtjevom o selektivnom povećanju penzija dokazali svoju glupost, poltronstvo i korumpiranost i da nas, kao takvi više ne mogu predstavljati u pregovorima sa Vladom.

Takođe, pored zahtjeva za povećanje penzija od 10 % za sve penzionere (ili druge dvije, gore nabrojane solucije), tražiti da se u novi Zakon o PIO – MIO uvede odredba da se visina penzije obavezno, svakih šest mjeseci, usklađuje sa troškovima života.
Penzioneri, izađimo svi na proteste, jer nam je ovo možda posljednja šansa da dobijemo ono šta smo svojim poštenim rado zaradili i što nam, i po svjetskim i po božijim zakonima pripada.

I. S. – Z e n i c a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno