Biznis

Razvoj novih poslovnih zona u Zenici, element za pokretanje privrednog razvoja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Razvoj novih poslovnih zona u Zenici, element za pokretanje privrednog razvoja – Vlasti sve više shvataju značaj ulaganja u poslovne zone jer na taj način stvaraju mogućnost za nove investicije i zapošljavanja, a sve u cilju jačanja ekonomije i privrednog rasta.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno je odobrila 828.746 KM za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području tog kantona.

Subvencije je dobilo devet općina koje su se prijavile na javni poziv Ministarstva za privredu ZDK među kojima je Grad Zenica i PZ “Zenica I” koja će biti finansirana sa 150.000 KM za izgradnju infrastrukture.

Ova poslovna zona smještena je na prostoru Poslovne zone Zenica, površine 33,7 hektara i u njoj djeluje 40-ak firmi, Biznis inkubator i Tehno park Zenica u kojima je smješteno još 35 startup firmi. PZ Zenica je u vlasništvu Gradske uprave, a upravljanje Zonom je povjereno Zeničkoj razvojnoj agenciji Zeda.

RAZVOJ PODUZETNIČKE KLIME

Direktor Agencije Zeda, Senad Pašalić za Akta.ba je kazao je kako je na prostoru ove Poslovne zone već više od 75 posto površina zauzeto, a da se u bliskoj budućnosti očekuje da će doći do prodaje i preostalih slobodnih površina. Iz tog razloga, kao i zbog opredjeljenja Gradske uprave za podršku razvoju grada sa ciljem povećavanja zaposlenosti, donesena je odluka da se stvore prostorne pretpostavke za osnivanje dvije nove poslovne zone.

“Osnivanje i uspostava novih poslovnih zona povoljno će utjecati na poduzetničko okruženje i djelovanje poduzetnika i institucija kao i strukovnih udruženja koja podstiču poduzetništvo kao i na razvijanje poduzetničke klime. Ovo je jedan od kapitalnih projekata čijom realizacijom se otvara perspektiva za razvoj Grada Zenice stavljanjem u funkciju nedovoljno i neadekvatno iskorištenog prostora”, govori Pašalić.

Poslovna zona Zenica I namijenjena je stvaranju dobrih uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća a u njoj egzistira ukupno 75 privrednih subjekata i zaposleno je oko 1.200 lica. Kompletan prostor zeničke Poslovne zone uskoro bi trebalo da dobije i novi sistem javne rasvjete, parkinge i uređene puteve, a u planu je značajnije infrastrukturno povezivanje sa Glavnom gradskom magistralom.

DVIJE NOVE POSLOVNE ZONE

Podsjećamo da je gradsko vijeće Zenica, na sjednici koja je održana 13.04.2018. godine, donijelo Odluku o formiranju dvije nove poslovne zone a to su Zenica – Sjever i Zenica – Jug. PZ Zenica – Sjever nalazi se na području naseljenog mjesta Banlozi pored rijeke Bosne u neposrednoj blizini kompanije ArcelorMittal, prvenstveno je namjenjena za proizvodne i uslužne djelatnosti, a prostire se na površini od 16,4 hektara. Na dijelu ove zone površine 4,7 hektara predviđena je izgradnja Postrojenja za prečišćavanje gradskih otpadnih voda. PZ Zenica – Jug se nalazi na južnom prilazu gradu Zenici u neposrednoj blizini isključenja s Autoputa Vc. Površina ove joj je 31 ha i ona je poslovno – rekreativna i turistička zona.

Kako nam je Pašalić kazao u njima još uvijek nisu započete investicije jer su u fazi osnivanja i u toku je izrada njihove planske dokumentacije. Na prostorima bivše Željezera Zenica djeluje još jedna poslovna zona – Šljivik koja je u potpunosti popunjena.

Agencije Zeda u okviru EU Pro-Local programu zajedno sa partnerima – Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica trenutno sprovodi aktivnosti na realizaciji osnivanja Centra za podršku poduzetnicima koji će biti smješten u Poslovnoj zoni Zenica I.

“Ovaj Centar zvanično će biti otvoren u toku septembra 2018. godine. BusinessPoint Zenica predstavlja jednistvenu fizičku i online platformu za jačanje saradnje lokalnih partnera koji djeluju u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, Grada Zenice, Agencije Zeda i Udruženja poslodavaca Zenica“, govori Pašalić.

BusinessPoint – Centar za podršku poduzetnicima je prva kontakt tačka koja potencijalnim investitorima omogućuje da sve informacije potrebne za investiranje od procesa registracije do dobivanja dozvola i sličnih procedura neophodnih za poslovanje dobiju na jednom mjestu.

Osnovni zadatak ovog Centra bit će da investitorima olakša proces investiranja u Zenicu.

Pašalić dodje da će BusinessPoint biti mjesto na kojem se promovišu kapaciteti zeničke privrede, programi poticanja zapošljavanja te se povezuju investitori sa domaćim privrednicima s ciljem ostvarivanja zajedničkih projekata i poslovanja, međusobnih partnerstava i proširenja saradnje.

“U ovoj fazi je završeno opremanje prostora Centra, a u toku su promotivne aktivnosti, pripremanje edukacije za pokretanje vlastitog biznisa, anketiranje privrednih subjekata, posjeta sajmu Celje u Sloveniji te mnogo drugih pratećih aktinvosti“, rekao je Pašalić.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno