Kultura

Raznovrstan pozorišni septembar u zeničkom BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Publika Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će imati priliku uživati u novoj 71. sezoni uz raznovrstan septembarski repertoar.

Tako će već u četvrtak, 10. septembra u 18 sati biti izvedena predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ u režiji Miroljuba Mijatovića. Predstava je skoro potpuno neverbalna, te idealna za prvi dolazak djece u pozorište. Namijenjena je djeci uzrasta 1+. Poslije ove izvedbe, u utorak 15. septembra u 19.30 sati će biti odigrana predstava „Pukotina“ u režiji kućne rediteljice BNP-a Lajle Kaikčije. Ovo je predstava koja će vas impresionirati estetskim postignućima, osobito glumačkom igrom, a pored toga će vas zabaviti i nasmijati te potaknuti na razmišljanje o položaju žene u društvu. Predstava „Pukotina“ će zasluženo imati i svoje festivalsko učešće u četvrtak, 17. septembra u 19 sati u Konjicu, na Festivalu glumca Konjic 2020. Zatim će u utorak, 22. septembra u 18 sati u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene biti izvedena predstava „Ježeva kućica“ koja je nastala u koprodukciji zeničkog BNP-a sa Centrom za kulturu Zavidovići i Kulturno-sportskim centrom Kakanj, a u režiji Miroljuba Mijatovića. Ovo je pozorišna predstava za djecu uzrasta 5+ u žanru mjuzikla, koja ima i vaspitno-obrazovni cilj zbog pouka i poruka koje će mlada publika, gledajući ovu predstavu lako „pročitati“ tj. shvatiti i usvojiti. Ista predstava „Ježeva kućica“ će imati i svoje gostovanje u Živinicama u četvrtak, 15. oktobra u 19 sati.

Sljedeća predstava koju će publika imati priliku pogledati je predstava koja je više puta nagrađivana za najbolji savremeni bosanskohercegovački dramski tekst autora Darija Bevande. Predstava „Pink Moon“ nastala je u režiji Saše Peševskog i bit će odigrana na Velikoj sceni u četvrtak, 24. septembra u 19.30 sati. Posljednja predstava koja je na rasporedu za septembar je predstava „Čoek na dvije noge“ prema tekstu Nedžiba Smajlovića u režiji Fakete Salihbegović-Avdagić i bit će odigrana u utorak, 29. septembra u 19.30. Monodramu izvodi Mugdim Avdagić koji je njome obilježio 40 godina svog umjetničkog rada. U pitanju je komad koji na satiričan način raskrinkava sve devijacije naše društvene stvarnosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno