Info

Različita pravila o zapošljavanju

Različita pravila o zapošljavanju
Različita pravila o zapošljavanju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Različita pravila o zapošljavanju- Vlasti entiteta Federacija BiH i nevladin sektor različito tumače učinkovitost moratorija na zapošljavanje.

U entitetu Federacija BiH od aprila prošle godine na snazi je moratorij na zapošljavanje u institucijama, zavodima i javnim preduzećima.

Za prijem novih radnika i raspisivanje konkursa, neophodan je pristanak Vlade. Iako vlasti raspolažu podatkom da je broj zaposlenih smanjen i da su napravljene uštede u budžetu – nevladin sektor smatra da moratorij nije ispunio svrhu.

Sistematizacijom radnih mjesta, u Federalnom uredu za reviziju, predviđeno je zapošljavanje 142 ljudi. Ali u Uredu, zaduženom za reviziju rada više od dvije hiljade institucija, zavoda, agencija i javnih preduzeća, radi tek 61 osoba.

Kako bi uposlili veći broj revizora, Ured je predložio i veći budžet u odnosu na prošlu godinu, ali ga je Ministarstvo finansija umanjilo za trećinu.

“Ja sam u proceduri da mi primimo veći broj revizora. Ako nam ne obezbijede ta sredstva, ja ću biti primoran da to poništim”, ističe Dževad Nekić – glavni revizor Ureda za reviziju FBiH.

Izgubljena svrha

Vladin moratorij na zapošljavanje ne odnosi se na Ured za reviziju. Ali je upravo taj ured utvrdio da je nakon uvođenja moratorija, Vlada omogućila da se na sistematizirana radna mjesta u drugim institucijama angažiraju ljudi koji će raditi po ugovoru o djelu, što je, tvrdi, nezakonito.

“Ugovor o djelu je jedan obligacioni odnos, a zapošljavanje je jedan radno-pravni status i to ne može ići zajedno, to su različite stvari. To se ne može”, dodaje Nekić.

U Transparency Internationalu zabilježili su 122 takva ugovora. Moratorij koji je trebao biti dobra osnova za uštede, tako je, kažu, izgubio svrhu. A institucije koje bi trebale nadzirati rad Vlade, postale su finansijski ovisne.

“Kada smo osposobljavali institucije gledali smo da im ne damo ni dovoljno ljudskih resursa da mogu da ostvare svoju ulogu, a ovamo u administraciji imamo nagomilanih stručnih saradnika i referenata da bi se ispunilo partijsko zapošljavanje a njihova uloga nije opravdana”, kaže Ivana Korajlić iz organizacije Transparency International.

Saglasnost vlade

Iz Vlade Federacije nismo dobili pojašnjenja u vezi s ovim pitanjima, no u Agenciji za državnu službu Federacije (ADS), nadležnoj za konkursne procedure i zapošljavanje, napominju da su zahvaljujući moratoriju u prošloj godini napravljene uštede od blizu sedam miliona eura.

Ipak, smatraju problematičnim što svi niži nivoi vlasti nisu uveli isti princip – da se za svako novo zapošljavanje traži saglasnost Vlade.

“Naravno, one bi trebale tražiti saglasnost svojih vlada, imajući u vidu ove preuzete politike viših nivoa vlasti”, smatra Refik Begić, direktor ADS FBiH.

Dok Begić najavljuje da će od Vlade zatražiti sistemske promjene, u Transparency Internationalu su skeptični. Uprkos moratoriju na zapošljavanje, svakodnevno dobijaju prijave građana po kojima se unaprijed zna ko će i u kojoj federalnoj instituciji biti zaposlen.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno