Zenica

Razija Razo Čolaković predstavila svoju drugu knjigu “RAZOtkrivanje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru trinaeste noći jedinog zimskog festivala nekomercijalnog karaktera u regionu, u organizaciji braće Petrović, Ivana i Andrije, sinoć je u Cabaret clubu održana premijerna promocija druge knjige Razije Razo Čolaković “Razotkrivanje”.

U popunjenom prostoru Cabaret cluba, večer je otvorila Melisa Isaković, moderator ove posebne promocije, najavljući recenzente knjige.

“Raza, kao obdarena i samosvjesna književnica i mualima, dotiče se svih tema na jedinstven i dopadljiv način. Saglasni smo sa njom, vjerujemo njezinoj stručnosti i poštujemo njezino zvanje. Tako umiljate, ali i odlučne žene zamišljam da su bile supruge i kćerke našeg Poslanika, samo u jednom drugom i drugačijem vremenu i prostoru. Upravo knjiga “Razotkrivanje”, autorice Razije Razo Čolaković, otkriva nam jednu divnu osobu koja je obilježila jedan period u našoj sadašnjosti. Raza nam se desila kao snop sunčevih zraka u vrijeme priličnog sivila poratne svakodnevnice. Bezbroj je tema o kojima jedna mualima ima dati svoj sud, kao što je i bezbroj načina da to uradi. Zato čitaocima dajem na uvid da Raza ne priča samo o sebi – u Razi probađite vjeroučiteljicu i prijateljicu za sva vremena” – neme su od riječi Hikmete Mehić.

“Ono što me posebno zaintrigiralo tokom čitanja knjige “Razotkrivanje” jeste način na koji se autorica dotiče pitanja žene i vrijednosti njene uloge. Ova, zanimljivim jezikom pisana knjiga, prožeta je i mudrošću hadisa časnog Poslanika, koji je rekao da je vjernik ogledalo vjernika. Autorica nam kroz pojedine dijelove knjige naglašava koliko je važno prestati osuđivati i početi razumijevati ono što nam pokazuje interakcija sa vanjskim svijetom. Doživjela sam ovu knjigu kao savjete koji su produkt sopstvenog iskustvail i od srca je preporučujem čitaocima” – kazala je Lejla Tutić

 

“Pročitala sam knjigu u jednom dahu. Progutala svaku napisanu riječ. Ovo je štivo koje prosto plijeni i neda se ispustiti iz ruku prije zadnjeg slova. Cijela knjiga je jedan veliki i topli “Muhabet sa Razom” Želim se zahvaliti autorici na ukazanom povjerenju i počašćena sam činjenicom da sam među prvima pročitala “Razotkrivanje”, te na datoj prilici da napišem svoj osvrt na ovu divnu knjigu” – kazala je Adisa Tufo.

Nakon što su recenzenti kazali svoje, prisutnima se obratila i Razija, prije svega ukazujući na zahvalnost braći Petrović što su je pozvali na jubilarni festival te kazala da se iza braće treba stati, budući da toliko rade pozitivnih stvari za svoj grad, a onda nastavila
“Sve što sam ja, put od siromaštva, rata, odrastanja i iskušenja do danas. Neki bi rekli preko trnja do zvijezda. Ja kažem, preko teškog djetinjstva do godina kad sam naučila kako je za sreću dovoljno biti zahvalan Bogu. Samo zahvalan. Zvijezde su na nebu, ja sam na zemlji. Čvrsto na zemlji. O čemu vam pišem? Bit će vam jasno tek kad budete imali ovu knjigu u svojim rukama i sami razotkrijete sebe, jer knjiga govori o životu jedne djevojčice, koja je uz veliko siromaštvo i teško djetinjstvo, postala žena sa stavom, puna samopouzdanja i vjere u sebe. Tim putem postigla je to da je prate hiljade ljudi, da je motivacija i inspiracija mnogim ženama, ali i iritacija ovim drugima koji ne vole ničiji uspjeh. Knjiga se bavi inspirativno životom žene”.

Knjige je bila i prodajnog karaktera gdje se Razija nakon promocije drage volje slikala sa svojim obožavaocima i potpisivala knjige.

Za večeras, u okviru četrnaeste noći festivala, najavljen je koncert “Sevdah dušom o’pjevan”, Emine Sinanović. Ovo je inače Eminin drugi solistički koncert, a radit će se i ćetenija. Gošće su iz Moštra, kod Visokog, iz udruženja “Zlatne ruke Moštranke”. Ulaz i za ovaj program je slobodan kao i za sve ostale koje organizuju braća Petrović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno