Naše

Ravnodušnost prema uništenom Klubu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ravnodušnost prema uništenom Klubu- Sretoh danas na Bulevaru Kulina bana kompletnu seniorsku ekipu Čelika. Upeko minus, a oni u dresovima kratkih rukava, šorcevima i kopačkama. Jad i bijeda!

To i ne bi bilo toliko interesantno, posebno ne u mjeri da se nešto napiše, da ispred mene nisu bila dvojica očeva, a iza njih sanke na kojima su sjedile hairlije. U jednom trenutku, očevi zastaše, izdaše naredbu sinovima da ustanu sa sanki, a onda ih, zajedno sa sankama, povukoše u stranu, skoro u žbunje pored puta, kako bi udaljenost između njihove djece i pokislih fudbalera bila što veća. U tim potezima se vidjelo gađenje prema promrzlim krivonogim patuljcima u kopačkama. Vremena se mijenjaju…

Dvadeset sedam godina prije današnjeg susreta s fudbalerima Čelika, sjedio sam u frizerskom salonu, u hotelu Metalurg. Dok je stari u hotelskom bifeu pio pivo, mene je šišala teta Zdravka, vlasnica frizerskog salona. Sjećam se da su se vrata frizerskog salona otvorila, i tada se ukazalo nasmijano lice moga oca:

“Sejo, vidi koga sam ti doveo!”

U frizerski salon su ušli moj otac i Mirza Golubica, napadač Čelika u to vrijeme. Mirza je rodom iz Crne Gore; bio je prosječan igrač koji bi se najbolje mogao opisati izrekom “Veliki promet – mala zarada”. Ekipa Čelika s njim u vrhu napada igrala je slabo, i na kraju te sezone Čelik će ispasti u drugu saveznu ligu. Ali meni to uopšte nije smetalo. Osjećao sam se kao da sam vidio neko nadbiće. Ustao sam sa stolice za šišanje, i znam da su mi se noge odsjekle. Mirza me pomilovao po glavi, rekao nešto u stilu “Gdje si ti, majstore?”, i potom mi se potpisao na neki papirić koji smo našli u frizerskom salonu. Nisam mogao spavati nekoliko dana nakon toga…

Gledao sam sa svojim ocem apsolutno svaku utakmicu Čelika na Bilinom polju od prvog razreda osnovne škole pa do rata. Otac me je jednom poveo i na Grbavicu; Čelik je pobijedio Želju sa 2-1. Mirzina ekipa je ispala u tadašnju drugu saveznu ligu, a naredne sezone će Čelik (bez Golubice) ispasti i u republičku, treću ligu. Sjećam se da sam s roditeljima bio na nekoj vikendici u okolini Zenice, roštiljalo se, a ja sam čitav taj dan bio kao na iglama jer je u Zenici trebalo da gostuje velikan iz Busovače, čuveno Jedinstvo. Popeo sam se ocu na glavu, ali sam na kraju isposlovao da otac napusti sijelo i odvede me na stadion, pa da se nakon utakmice vratimo na dernek. Jedinstvo iz Busovače, republička, treća liga!

Čelik se te sezone prošetao kroz republičku ligu (sjećam se da je u toj ekipi igrao i Nikola Nikić), i potom napravio jednu sjajnu generaciju koja bi, da nije bilo rata, izborila barem Kup UEFA. Bolić, Hibić, Šabić, Bujak, Muslija, Zilkić… Petog aprila ’92., u Zenici je trebalo da se odigra meč za prestiž između Čelika i Radničkog iz Beograda. Čelik je već bio osigurao prvu ligu, bježeći drugoplasiranom Mogrenu iz Budve (kojem je u dvije utakmice dao 10 komada) skoro dvadeset bodova. Na mnogim mjestima se pucalo tog petog aprila, Radnički nije stigao u Zenicu i ta utakmica se nikad nije odigrala. Mnogo godina nakon toga se na istočnoj tribini stadiona Bilino polje mogao vidjeti plakat za tu nesuđenu utakmicu…

Pređoh i ja danas na drugu stranu ulice bježeći od fudbalera Čelika. Ne mogu reći da sam osjećao gađenje poput one dvojice očeva (jer i ti igrači su nečija djeca), ali bio sam prazan, ravnodušan. Već decenijama osjećam da to nije moje, a rođen sam pedeset metara od tog – danas već legendarnog i kultnog – stadiona. Nakon rata naovamo, mislim da nisam bio ni na deset utakmica, a stari nije bio ni na toliko. Danas ni ne znam kada Čelik igra. Prelazeći ulicu, mislio sam:

“Bože, kako je sve – pa i to – propalo i uništeno…”

SEAD KRATINA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno