Politika

Rat u Vladi ZDK: Sinanović-Marić, SDP-BIH KF, Ko prije leti van? SDP iz zgrade u Masarykovoj ili BHI-KF iz Vlade?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvojica ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Benjamin Sinanović (SDP) i Vinko Marić (BHI-KF) ne prestaju sa “Facebook ratovanjem”, gotovo svakodnevno iznoseći “prljavi veš” iz nekad čvrste koalicione ekipe stranaka koja je krajem prošle godine formirala novu Vladu ZDK.

Nakon što je Sinanović odgovorio na optužbe i etiketiranje Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, te protiv njega podnio i krivičnu prijavu, iz “drugog reda” se javio njegov kolega iz Vlade, Marić, koji je od Kasumovića preuzeo “prostor” i nastavio “udarati” po Sinanoviću, koji mu (im) ne ostaje dužan.

Čak i optimističnim promatračima ne djeluje da bio Vlada u ovom sastavu, u kojoj sjede ljudi koji su ovo javno rekli jedan drugom, mogla više ikada raditi zajedno, što dijelom potvrđuje i sam Sinanović, riječima “ili ja ili oni”. U sve to su se uključile i stranke koje stoje iza njih, što dodatno komplicira (ili olakšava) budući rasplet.

Podsjetimo, Sinanović nije ostao dužan Kasumoviću na prozivanja kada nije odobrio da se izbor komesara MUP-a ZDK obavi prije nego se nadležni sudovi odluče i presude za ili protiv provedene procedure smjene aktuelnog (ili bivšeg) komesara Rusmira Šišića.

– Još prije nekoliko mjeseci na sjednici koordinacionog tijela svih predsjednika stranaka koalicionih partnera, gdje smo prisustvovali i mi članovi Vlade Fuad Kasumović je tražio i prijetio mojom smjenom. Naravno razlog tome je što nisam dozvolio da budem igračka u njegovim niti bilo čijim rukama s kojom će neko upravljati iz sjene, niti ću to dozvoliti ikada, sve ostalo su izmišljotine i laži kako bi me diskreditirao. Nikada neću postupati mimo zakona i utvrđenih zakonskih procedura niti ću to tražiti od svojih saradnika, ne zato što se bojim već zato što mi to savjest ne dozvoljava. Upravo se on nalazi zajedno sa svojim saradnicima na optuženičkim klupama optužen za ozbiljan kriminal i sudnica im mala, jedva svi stanu, napisao je Sinanović.

Prije nekoliko dana, prilikom gostovanja na lokalnom zeničkom radiju, ministar Sinanović je rekao da je “SDP pogriješio što je ranije podržavao Kasumovića”, ali da je to sada već “bivša priča”. Između ostalih argumenata, Sinanović je naveo neustavno uvođenje trećeg ministra iz reda hrvatskog naroda, Vinka Marića, koji potom za svog savjetnika dovodi “čovjeka sumnjive prošlosti”. Radi se o bivšem tužiocu ZDK, Marijanu Jukiću, koji je bio bez posla nakon što je dobio otkaz sa tužilačke pozicije, obzirom da je prouzrokovao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama. Ranije, tokom posljednje agresije na našu Domovinu, Jukićevo ime se spominje kao istražnog sudije Okružnog vojnog suda takozvane HR HB” u Žepču, odakle je i Marić. Te sudije su odlučivale o sudbinama logoraša srednje Bosne.

Nedugo zatim mu je kolega Marić odgovorio na društvenim mrežama (cijeli status u galeriji), kazavši između ostalog i:

– Često pominje “čovjeka sumnjive ratne prošlosti”, odnosno mog savjetnika koji je godinama bio kantonalni tužilac i kao takav prošao sve sigurnosne provjere. Ako prvi policajac u ZDK tako upire prstom u nedužnog čovjeka, odnosno mog savjetnika – kako li se osjećaju ostali građani!? Ako ima dokaze da je neko počinio ratni zločin, zbog čega  to krije. Zar ti dokazi ne bi trebali da se proslijede nadležnom tužilaštvu? Ali, avaj, niti ima dokaza, niti krivične prijave – to je isprazno blebetanje poniznog SDP-ovog ministrića. Izgleda da mu niko nije rekao da nije u gepeku i da je svjetlo upaljeno, još onog dana kada je na vlast u Zenici došao Fuad Kasumović.

Zanimljivo je da je ovaj vokabular mnogo češće viđen u saopćenju gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih medijskih pomoćnika i saradnika, te da se ovim riječima Marić nije ranije služio. Da li je imao “pomagača” ili je sve iz svoje glave, prosudite sami, u galeriji u prilogu teksta objavljujemo integralne objave obojice ministara.

Marić nimalo nije ostao dužan ni SDP-u, prozivajući “drugove” za nacionalno “pobrojavanje”, ali i predloživši im da energiju usmjere u traženje novih prostorija, jer će iz postojećih vrlo brzo biti deložirani, što je također Kasumović već najavio.

Sinanović mu nije ostao dužan, otkrivši javnosti nepoznate detalje o angažmanu Marijana jukića i navodnog njegovog pritiska na policijske službenike MUP-a ZDK.

– Vidim ministar Marić objašnjava i brani svoga savjetnika sumnjive ratne prošlosti, evo ja mu savjetujem da mu je bolje da se pripremi objasniti zašto je posljednjih sedmica slao istog tog savjetnika u MUP da se raspituje (vrši pritisak) kod inspektora koji vrše određenu istragu. Jesu li to te metode koje je naučio ispitujući bošnjačke logoraše u toku rata i je li ga ratni pukovnik baš zbog takvih razloga imenovao za savjetnika. Podsjećam ga samo da je za razliku od njihovog neovlaštenog “snimanja”, u MUP-u ipak svaki pedalj pokriven kamerom ali ovlašteno, pa neka slaže.

Marić mu je promptno (u satima) odgovorio, opet na Facebooku –

– Ministar gubi vrijeme na pregledavanje snimaka sa video-nadzora u MUP-u… izgleda da mu je to najpreči posao. Ne pada mi na pamet da objašnjavam svaki pređeni korak u institucijama, niti imam potrebu da lažem, svaki moj korak i u institucijama i van njih – čist je kao suza. Analizirajte još malo i pregledajte video onih koji dolaze kod vas na sastanke, svakakvih hoštaplera bi se tu moglo naći. I vama bi bolje bilo da odete na neku vikendicu i odmorite mozak, ako je nešto ostalo. P.S. Te udbaške metode: prvo lažna optužnica, onda praćenje, pa onda montiranje slučaja, kod mene ne prolaze.

Na kraju, čini se da iza svake optužbe, prozivanja i etiketiranja, ne dolaze suvisli odgovori na pitanja kao što su – da li je Marić priznao da je Jukić bio ratni vojni istražitelj ili nije, da li je Jukić dolazio u MUP i razgovarao sa istražiteljima u pojedinim slučajevima (ili nije), nego se svaki put otvara i iznova otvara “Pandorina kutija” novih etiketiranja, optužbi, pa nerijetko i vrlo prizemnih, vulgarnih uvreda. Iskreno, one dolaze uglavnom s strane ministra Marića, što čudi obzirom da je u javnosti i među onima koji ga poznaju on nije poznat po upotrebi ovakvog rječnika.

Kako će nakon ovakve razmjene informacija, ali i uvreda, funkcionirati ovaj saziv Vlade, mnogi nisu sigurni, a da li će i ako hoće, dolaziti do rekonstrukcije, pokazaće naredni dani.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM