Biznis

Rat gasom: može jeftinije, ali..

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za gas tvrde da on može biti mnogo jeftiniji, jedino što im treba je zakonski okvir. Što se toga tiče, zakon jeste u parlamentarnoj proceduri, ali sjednica nema. Sve zavisi od Energoinvesta i ruskog partnera, te BH-Gasa koji dogovara cijenu transporta kroz Mađarsku i Srbiju. U konačnici, ta cijena barem za ArcelorMittal iznosi 508 USD na 1000 m3 gasa. Moglo bi jeftinije, tvrde iz kompanije KTG Zenica, ali samo ako tržiste bude otvoreno za sve.

– KTG je već dosad obavio niz sastanaka sa ArcelorMittalom koji je jedan od najvecih potrošača u Federaciji i ponudili smo im cijenu gasa koja je jeftinija 25% do 30% od cijene gasa koju trenutno plaćaju.“ – kaže Kaja Imširović, KTG Zenica.

Prevedeno, to je manje za gotovo 130 USD na 1000 m3. Iz ArcelorMittala potvrdili su da je ponuda KTGa došla, ali brojke ne otkrivaju. Kažu samo da KTG nije jedini koji je zainteresovan za saradnju.

– Ono što Vam mogu reći jeste da su te ponude bile konkurentne, i ono što je bitno, te ponude su pratile kretanje cijena gotovih proizvoda, odnosno pad cijena čelika na globalnom tržištu.“, kaže Mirsa Tuce, menadžerica za odnose sa državnim organima ArcelorMittala.

Trenutno, cijena čelika pala je za 25%, pa je jasno da i gas može biti jeftiniji nego što je sad, čim ima kompanija koje su spremne preuzeti i ovakav rizik.

– Eventualno smanjenje cijene zemnog gasa za 25% do 30% bi pomoglo nama da smanjimo troškove proizvodnje čelika za 5 KM po toni, i da nam to bude pomoć u održivom poslovanju u narednom periodu, kaže Tuce.

Sve ovo čeka izmjenu Uredbe o organizaciji i regulaciji gasne privrede u Federaciji kojom bi se moglo otvoriti tržište. Zakon o gasu u Federaciji Bosne i Hercegovine koji predviđa da energetski subjekti mogu slobodno dogovarati količine, cijene i transport gasa, te omogućava kupcima da izaberu svog snabdjevača, došao je do Doma naroda federalnog Parlamenta koji ga od prošle godine nije razmatrao, a trebao je.

KTG iz Zenice plin ne bi uvozio iz Rusije, već je potpisao ugovor s mađarskim MOL-om koji garantuje stabilnu isporuku gasa.

– U principu, ugovor je potpisan na 15 godina, cijena je vezana za evropske berze. Trenutna cijena, recimo jučerašnja cijena gasa na toj istoj berzi je iznosila 204,15 USD po 1000 m3, to naravno bez transporta. Sama činjenica da smo vezani za berze, da nismo vezani za fiksne ugovore koji su stari petnaest, dvadeset godina omogućava i jeftiniju cijenu gasa, kaže Imširović (KTG Zenica).

Ukoliko bi se ova cijena primijenila i na području Kantona Sarajevo, uštedilo bi se prema nekim procjenama najmanje 10 miliona KM, što bi se trebalo odraziti i na cijenu gasa koju plaćaju građani. (Hayat TV)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno