Biznis

Potvrđeno: novi nameti na gorivo i cigarete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić zatražili su da se akciza na dizel gorivo u BiH poveća sa 30 na 45 pfeniga, a na benzin sa sadašnjih 40 na 55 pfeniga. Pored toga, traže i povećanje putarine sa 10 na 20 pfeniga po litri goriva, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba. Ovo će rezultirati mnogo većim poskupljenjem goriva nego što su to mediji u BiH ovih dana nezvanično spekulisali. Ovo nije jedini talas poskupljenja koji će uskoro zahvatiti BiH.

Da bi napunili prazne entitetske fondove zdravstvenog osiguranja Cvijanović i Novalić su zatražili da se uvede posebna akciza na pivo od 0,15 KM po litri, te posebna akciza od 0,15 pfeniga po kutiji cigareta, navodi se u tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je u posjedu CAPITAL-a, a koji su usaglasili premijeri.izmjene akciza

Dodatne akcize na gorivo, pivo i cigarete biće isključivo namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

Cvijanović i Novalić namjeravaju da putarinu koja po litri goriva iznosi 10 feninga povećaju na 20 pfeniga, te da prošire namjenu trošenja tih sredstva pored autoputeva i na druge puteve.

„Za naplatu prihoda posebne akcize na pivo i posebne akcize na cigarete za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH otvoriće posebna podračun u okviru Jedinstvenog računa UIO“, navodi se u članu 1. zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji su usaglasili Cvijanović i Novalić.

Koliko premijerima vrijeme igra bitnu ulogu pokazuje i član koji propisuje da Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku BiH a primjenjivaće se već od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon stupanja na snagu.

Vlade Federacije BiH je u petak na 13. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila ove akte, ali cijelo vrijeme su vrlo pažljivo krili od javnosti za koliko žele da povećaju akcize.

Traže hitno usvajanje i stupanje na snagu

Uz ovaj Zakon premijeri su usaglasili i prijedloge zakona o izmjenama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kako bi prikupljene posebne akcize na pivo i na cigarete mogle biti raspoređenje entitetskim fondovima zdravstvene zaštite.

U „Inicijativi za povećanje akciza na naftne derivate, pivo i cigarete“ koju su potpisali Cvijanović i Novalić, a koja je takođe u posjedu CAPITAL-a, traži se od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da razmotre usaglašene tekstove ova tri zakona.

„Tekstovi Zakona treba da posluži članovima Upravnog odbora UIO BiH i predstavnicima ministarstava finansija prilikom usaglašavanja konačnog prijedloga teksta. U skladu sa navedenim, predlažemo Upravnom odboru UIO da zaduži članove UO iz reda stručnjaka da, zajedno sa predstavnicima ministarstva finansija, izvrše dodatne analize predmetne inicijative i da u roku od sedam dana izrade konačni tekste izmjena i dopuna neophodnih zakonskih rješenja, te da iste dostave Upravnom odboru UIO na razmatranje“, navodi se u Inicijativi koju su potpisali predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Gorivo skuplje za 0,30 KM

U javnosti se do sada nezvanično spominjalo samo moguće povećanju putarine sa 10 na 20 pfeniga, ali sada je vidljivo da će biti povećana i akciza za dodatnih 0,15 KM po litri. Ovo nije konačno poskupljenje, jer posebna akciza i putarina ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, tako da će litra goriva u BiH poskupiti znatno više od 25 pfeniga, ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji neizmjenjen tekst ovih zakona.

Izmjene zakona o akcizama BiHCAPITAL: Siniša Vukelić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno