Info

Raste broj razvoda u BiH

Ulaze nespremni u brak, pa se razvedu nakon pet godina
Ulaze nespremni u brak, pa se razvedu nakon pet godina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Raste broj razvoda u BiH- Dok je 2008. godine bilo 1.369 razvoda, u 2014. godini je taj broj porastao na 2.600, objašnjavaju u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine.

Sve je više razvoda u našoj zemlji, a potvrda toga su i zvanične statistike. Međutim, ni razvodi kao ni svadbe nisu besplatni, pa oni koji zajedničkom životu okreću leđa moraju platiti. Razvod košta i do 1.000 KM, kažu nam advokati.

Ročište 240 maraka

– Konačna cijena postupka brakorazvodne parnice uključujući i sudsku taksu ukupno košta oko 1.000 maraka. Dolazak advokata na jedno ročište košta 240 maraka, u što je uključen sastav tužbe, pripremno i glavno ročište – objašnjava nam sarajevski advokat Šemso Temin.

Kako navodi Temin, svi razvodi braka se mogu završiti u roku od pet, šest mjeseci. Druga je stvar, svakako sa kompliciranim brakorazvodnim parnicama, kada bračni drugovi ne mogu postići dogovor pa su primorani plaćati posebno svaku žalbu, prigovor.

– Uglavnom su to slučajevi kada je u pitanju podjela imovine. Te parnice se ne mogu riješiti za kratko vrijeme, nego je potrebno održati nekoliko ročišta – objašnjava on.

Sporazumni razvod košta duplo manje. Jedini preduvjet za to je da su bračni drugovi saglasni sa sporazumnim razvodom braka, da se ne protive.

Peta godina krizna

Iz Agencije za statistiku BiH nam je potvrđeno da je broj razvoda u BiH u porastu. Dok je 2008. godine bilo 1.369 razvoda, u 2014. godini je taj broj porastao na 2.600.

-Najviše razvoda se dešava od pete godine braka, i uglavnom su to mlađi bračni parovi. Starosna dob žena koje su se razvele u 2014. godini je između 25-39, a muškaraca 30-44 – objašnjava za Faktor, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

A zašto najčešće dolazi do razvoda braka upitali smo psihologa i porodičnog psihoterapeuta Đanu Lončaricu.

-Danas mladi ulaze nespremni u brak, imaju nerealna, idealna očekivanja, nisu spremni za kompromis, nemaju iskrenost i otvorenu komunikaciju, problemi u široj porodici koji vrlo često utječu na bračne parove, različiti odgojni stilovi, ekonomska situacija s kojom dolazi stres i pritisak su samo neki od razloga zbog kojih dolazi do razvoda brakova – ističe Lončarica dodajući da su danas žene obrazovane, zaposlene, ekonomski neovisne te se lakše odlučuju za ovaj korak za razliku od žena prije, koje nisu imale ekonomsku sigurnost zbog čega je dosta brakova opstalo.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno