Info

Raste armija činovnika u institucijama BiH

Raste armija činovnika u institucijama BiH i njihove plate
Raste armija činovnika u institucijama BiH i njihove plate
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Raste armija činovnika u institucijama BiH- Institucije BiH ni u iduće tri godine ne planiraju smanjenje potrošnje, a teret administracije će i dalje rasti.

Na to ukazuje nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2017. do 2019. godine, koji je na prošlosedmičnoj sjednici dobio zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH. Dokument je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, uz učešće Direkcije za ekonomsko planiranje i Odjeljenja za makroekonomsku analizu pri Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz dokumenta je vidljivo da će godišnji izdaci, uključujući i servisiranje spoljnog duga, do 2019. godine iznositi po 950 miliona KM.

– Indikativnim gornjim granicama rashoda planirano je da institucije imaju na raspolaganju 921,4 miliona u 2017. godini, 928,6 miliona u 2018. i 919,9 miliona maraka u 2019. godini – rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Više novca, sudeći po planovima, biće dato za bruto plate i naknade armije zaposlenih u institucijama BiH, čiji će broj do 2019. godine biti povećan za 220 u odnosu na ovogodišnji, iako se stalno najavljuje zamrzavanje zapošljavanja u administraciji. U njihovim džepovima će u iduće tri godine završavati između 548 miliona i 554 miliona maraka.

– Povećanje ukupnog iznosa bruto plata je rezultat usklađivanja dinamike zapošljavanja u odnosu na budžet za ovu godinu, novog zapošljavanja u skladu sa odlukama Savjeta ministara, obračuna plata u diplomatskoj mreži BiH i unapređenja u policijskim agencijama – naglasili su u Ministarstvu finansija i trezora.

Planovi pokazuju da bi, sa druge strane, izdvajanje za naknade troškova zaposlenih moglo da bude malo drugačije. Analize pokazuju da će se ti izdaci kretati od 119,6 miliona do 121,7 miliona, ali ni tu neće doći do ušteda.

Manje novca u odnosu na ovogodišnji budžet biće dato jedino tokom iduće godine i to za 1,9 miliona uglavnom zbog planiranja manjih izdataka kod Ministarstva odbrane BiH za isplatu jubilarnih nagrada.

Da se brojne institucije, ipak, ne uklapaju u planirane iznose, pokazali su njihovi zahtjevi, koji su kao i mnogo puta do sada bili iznad iznosa koji imaju na raspolaganju ove godine. Time su, slažu se i u Savjetu ministara, pokazale da nemaju osjećaja za štednju.

– I dalje je prisutan problem nedefinisanja ušteda od strane budžetskih korisnika. Ukupni zahtjevi za budžetskim sredstvima u 2017. godini su iznosili čak 1,192 milijarde KM, što je za 263,7 miliona više u odnosu na ovogodišnji budžet. Za 2018. godinu bili su veći za oko 189,1 milion, a za 2019. godinu za 162,3 miliona KM – navedeno je u dokumentu, ali i naglašeno da neće biti prelaska utvrđenih gornjih granica.

Ministarstvo odbrane BiH zatražio je najviše dodatnog novca u odnosu na onaj koji imaju na raspolaganju ove godine, a u stopu ih prati Služba za zajedničke poslove institucija BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno