Info

Nemar prema zaplijenjenim vozilima

U skladištima propalo više od 2.500 automobila
U skladištima propalo više od 2.500 automobila
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nemar prema zaplijenjenim vozilima- Radi se o vozilima koja su oduzimale bivše entitetske carinske uprave i kada je formirana UIO, ona nisu mogla biti prodata zbog odluke o homologizaciji automobila.

Pod nadležnošću Uprave za indirektno oporezivanje BIH (UIOBiH) nalazi se više od 2.500 vozila, koja su oduzeta u carinskim akcijama i na graničnim prijelazima, a za koje postoje sudska rješenja o trajnom oduzimanju. Međutim, ako su u trenutku zapljene automobili bili u voznom stanju, sada su toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a samim tim ni prodati, kazao nam je sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić.

– Pojedinim vozilima nedostaju motori, nekima mjenjači, volani, vrata, stakla… Sada Vijeće ministara treba donijeti odluku šta da se radi sa tim automobilima – dodao je Pejić.

Prema njegovim riječima, svojevremeno je UIO zatražila odobrenje da uništi ova vozila, uz tvrdnju da zbog odluke o homologizaciji automobila, ona ne mogu biti prodata.

Zakasnili sa prodajom

– Kako su vozila zaplijenjena prije donošenja odluke o ispunjavanju standarda, odnosno o homologizaciji, u Vijeću ministara je preovladalo mišljenje da ta vozila ne bi trebalo uništavati, nego ih pokušati prodati. Zbog toga je formirana komisija, koju su činili predstavnici UIO i Ministarstva prometa i komunikacija, čiji je zadatak bio da utvrdi u kakvom se stanju nalaze ta vozila. Međutim, ova komisija je ustanovila da su sada ti automobili u neupotrebljivom stanju – napomenuo je Pejić.

Portparol UIO Ratko Kovačević nam je kazao da se radi o automobilima koji su zaplijenjeni prije 2005. godine, odnosno prije formiranja ove uprave. Zapljenu su, u periodu od 2001. do 2005. godine, vršile tadašnje entitetske carinske uprave.

– Kada smo preuzeli nadležnost nad tim vozilima, oni su već bili stariji od sedam godina i nisu mogli biti prodati, odnosno zvanično uvezeni u BiH, zbog odluke o homologizaciji. Njihova prodaja bi predstavljala kršenje zakona. Jedini koji su mogli donijeti odluku o izuzimanju ovih vozila iz odluke o najnižim standardima bilo je Vijeće ministara. Mi od 2005. godine, odnosno od kada je Uprava formirana, tražimo od Vijeća ministara da riješi ovaj problem, a naš posljednji zahtjev uputili smo 15. jula ove godine – istakao je Kovačević, dodajući da je tačan broj ovih vozila 2.652.

Neadekvatno čuvanje ovih automobila, kako je napomenuo, glavni je razlog za njihovo uništavanje.

– Jedan dio se nalazi u skladišnim prostorima koje koristi UIO, jedan dio na carinskim terminalima širom BiH, te jedan dio u skladišnim prostorima policijskih stanica, koje su prije UIO i oduzimale ova vozila. Procjenjena vrijednost spomenutih vozila ne postoji, jer bi se za tako nešto moralo angažovati vanjske eksperte za što UIO nema sredstava u budžetu, kao što nije imala ni sredstava da bi se ova vozila čuvala u posebnim zatvorenim skladišnim prostorima sa čuvarima 24 sata dnevno. Za ovakav način uskladištenja i čuvanja vozila koja su oduzeta prije uspostave UIO bila su neophodna ogromna finansijska sredstva koja UIO nikad nije imala na rapolaganju. Zbog svih naprijed navedenih činjenica sa jako mnogo vozila su pokradeni dijelovi – naglasio je Kovačević.

Prodaja vozila

Napomenuo je da nisu sva vozila uništena. Međutim, zbog dugog vremenskog perioda u kojem nisu korišteni, i ti automobili su postali praktično neupotrebljivi. Kao ilustraciju sporosti u rješavanju ovog pitanja kazao je da je spomenuta komisija, koja je utvrđivala stanje u kojem se vozila nalaze, formirana prije tri godine, a taj problem još uvijek nije riješen.

– Upravi je u interesu da se ovo pitanje u što skorijem roku riješi. On za nas predstavlja samo troškove, jer moramo plaćati zakupninu za skladišne prostore u kojima se ova vozila nalaze – dodao je Kovačević.

Što se tiče „novijih“ vozila, odnosno onih koje plijeni UIO zbog carinskih prekršaja, prema Kovačevićevim riječima, ona se u najskorijem roku stavljaju na licitaciju i prodaju, tako da u skladištima praktično nema vozila koje je oduzela UIO.

Struktura oduzetih vozila

Ratko Kovačević nam je, govoreći o strukturi vozila koja se na skladištima nalaze već petnaestak godina i više i koja su devastirana, kazao da među njima nema onih koji bi se mogli smatrati luksuznim i skupocjenim.

– Zastupljeni su svi vodeći proizvođači, odnosno Mercedes, Volkswagen, BMW, Toyota, Opel, Renault, Peugeot i drugi, tako da je teško reći da se zastupljenost nekog pojedinačnog proizvođača naročito ističe – dodao je portparol UIO.

U istragu bila uključena i SIPA

Iako se precizna vrijednost oduzetih i devastiranih automobila sada praktično i ne može utvrditi, sigurno je da bi njihovom prodajom, da je to učinjeno na vrijeme, mogao biti ostvaren značajan prihod, koji bi se „slio“ u budžete države i entiteta. Umjesto toga, država ima samo troškove zbog plaćanja zakupnine vlasnicima skladišta u kojima se nalaze ova vozila.

Kako smo uspjeli saznati, zajedno sa komisijom koju je prije tri godine formiralo Vijeće ministara, uviđaj su vršili i inspektori SIPA-e. Međutim, od naših izvora smo saznali, da je zaključak inspektora bio da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, odnosno da niko nije kriv za devastaciju ovih vozila.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno