Biznis

Raspotočje: nove investicije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH” završen je jedan investicioni ciklus prema rudnicima u Federaciji BiH, članicama tog koncerna. Elektroprivreda je za zenički rudnik pripremila u ovoj godini dodatni investicioni ciklus, a tiče se odluke o povećanju kapitala u iznosu od dva miliona KM.

Ova dodatna investicija je odobrena zbog specifične situacije u kojoj se našao Rudnik Zenica, poslije nesreće u Raspotočju prošle godine, i “Elektroprivreda” je odobrila odluku o povećanju kapitala za praćenje likvidnosti i radova, koji se trenutno odvijaju u Raspotočju na sanaciji i pripremi novih radilišta.

-Za nekoliko mjeseci planirana je nova odluka o dokapitalizaciji zeničkog rudnika u visini 19,5 miliona KM za nabavku ‘širokočelne opreme’ za jamu Raspotočje. Nadamo se da će s tim investicionim ciklusima i sa svim onim ostalim aktivnostima koje JP ‘Elektroprivreda’ poduzima prema Rudniku Zenica doći se u poziciju da proizvedu veće količine uglja iz kojih će se moći nastaviti novi investicioni ciklus- rekao je  Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju.

Planirani novi investicioni ciklus za nabavku jamske opreme omogućit će da u jami Raspotočje ponovno krene puna proizvodnja ovog važnog proizvodnog rudničkog segmenta.

-Očekivati je da će u 2017.godini proizvodnja jame Raspotočje biti veća iz mjeseca u mjesec, a rudarima tada neće biti problem ispunjavati planove. Treba nam tri-četiri mjeseca da donesemo odluku za ovako veliku investiciju, a trebat će još toliko vremena da se provede postupak ugovaranja i da će isporuka opreme za ‘široko čelo’ sigurno trajati 12 mjeseci, možemo vidjeti da je to period nekih godinu i po dana, što znači i cijela 2016.godina je potrebna do početka eksploatacije na širokom čelom u jami Raspotočje- kazao je Sarajlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno