Zenica

Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici: Porast broja pacijenata na respiratoru

Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici: Porast broja pacijenata na respiratoru- Dok se vlast nezainteresovano bori za vakcine, zdravstveni radnici i ustanove nalaze se pred novim velikim izazovom. U razgovoru za Klix.ba direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da situacija u zdravstvu nikada nije bila teža.

Nakon prvog i drugog vala koronavirusa na koji su zdravstveni sektori u Federaciji Bosne i Hercegovine odgovorili adekvatno i spremno, trenutna situacija nije nimalo obećavajuća.

Skomorac je kazao da ljekari ponovo prolaze kroz nevjerovatnu borbu s nevidljivim neprijateljem te da je sve više hospitaliziranih pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Situacija u pogledu koronavirusa i hospitalizacije pacijenata nije bila ovako teška ni kada smo prolazili kroz prvi i drugi val. Iz dana u dan sve je više osoba koje trebaju hospitalizaciju i kiseoničku podršku, ali je sve više i pacijenata koji su na respiratoru”, kaže Skomorac.

Kantonalna bolnica Zenica u proteklom periodu kroz programe nabavke izvršila je opremanje veoma bitnih Covid-19 odjela s potrebnom opremom za dijagnostiku.

Zbog opterećenja zdravstvenog sistema, ali i osoblja, u Kantonalnoj bolnici Zenica je zaustavljen hladni operativni program te se operišu samo hitni slučajevi.

U Kantonalnoj bolnici Zenica na Infektivnom odjelu se nalazi 80 osoba, od čega 12 na intenzivnoj njezi Covid-a. Skomorac je na kraju naglasio da je ovo svojevrsni apel građanima da dolazi do pogoršanja stanja s pandemijom te da je potrebno obratiti više pažnje na mjere koje su izdali Krizni štabovi.

Autor: E.Mehić/klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem