Ljudi

Rašid Velić umro je za pravdu, a pravda je umrla s njim…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rašid Velić umro je za pravdu, a pravda je umrla s njim… – Dok radnice Borca očajno apeluju na gluhi aparat beskrvnog sistema, a javnost povraća na loš ukus nepoćudnih hedonista što vrijeđa urođenu finoću našeg urbanog bića, nekako u ista doba, prije šest godina, nastao je simbol našeg moralnog pada, smrću pravednika Rašida Velića, bivšeg rudara, invalida rada, borca, oca i Čovjeka.

Punih devet dana štrajkovao je glađu Rašo Velić pred zgradom Kantona, izazivajući saučešće u vidu nemoći i nerazumijevanja. Defilovali su potkoženi pored tehnološkog viška RMU Zenica, dijabetičara bez inzulina, oca bez sina, rudara bez penzije. Godinu i po mu je samo trebalo do penzije, da se zna.

Danima je Rašid Velić, bez riječi a gromoglasno, pozivao na pravdu. Nije mogao u jamu, od tamo je iznio epilepsiju, zbog koje je radno zbrinut u restoranu propalog 21. Decembra. Sina mu je ubila granata koja je pala u blizini rudarske barake u kojoj je s njim živio. Rašo je u svojoj borbi bio sasvim sam.

„Ma ne brinem se ja, doći će meni moj Ćiva“, pričao je umiljato o svom direktoru i kolegi komoratu. Taj mu je na dan dženaze crvenim voskom zapečatio straćaru, vrativši je stambenom fondu preduzeća i pustio Rašu da do kraja živi u nadi da će mu se firma, u kojoj je ostavio srce i džigaru, odužiti kada za to dođe vrijeme.
Rašid Velić umro je kao mučenik pravde, desetog dana štrajka glađu. Niko od onih koji su ga čuli ili su pored njega prolazili zgroženi prizorom, potreseni teškom sudbinom, nisu se sjetili da su mogli spasiti jedan život i pokazati da u nama još ima Čovjeka. Jednostavno, uplatom nedostajućeg staža, koja bi mu omogućila koju godinu života u blagostanju redovne penzije.

Njegova rodbina nije mogla iznijeti pokojnikove lične stvari, jer mu je dodijeljeni stan na dan dženaze već bio zapečaćen.

Rašid Velić umro je za pravdu, a pravda je umrla s njim…

Sanja Mlađenović Stević (FB)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno