Politika

Ramo Isak: O savjetima zdravstvene zaštite

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ramo Isak: O savjetima zdravstvene zaštite – Organizacija lokalne zdravstvene zaštite i pitanje osnivanja i funkcionisanja ‘zdravstvenih savjeta’ česta su pitanja naših građana koja nam upućuju putem društvenih mreža.Kandidat za gradonačelnika Grada Zenica, mr. Ramo Isak, razmatrao je sa svojim ekspertnim timom iz oblasti zdravstva pitanje osnivanja i funkcionisanja zdravstvenih savjeta, te s tim u vezi, smatramo da je ova problematika, koja je regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, vrlo važan ‘horizontalni’ i ‘vertikalni’ komunikacijski mehanizam građana u hijerarhiji organizacije zdravstvene zaštite.

Ako se zdravstveni savjeti formiraju u duhu u kojem su i zamišljeni – da predstavljaju društvenu brigu za zdravljem naših građana, kao i za osiguranjem sredstava za unapređivanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, onda će oni imati svoju stvarnu i pravu, i kvalitativnu i funkcionalnu ulogu.
Ako se putem ovih savjeta omogući građanima da na nivou svoje lokalne samouprave unaprijede provođenje zdravstvene zaštite putem osiguranja efikasnijih medicinskih intervencija, kao i donošenje široke esencijalne liste lijekova, posebno za invalide, djecu, starije i penzionirane osobe, te socijalno ugrožene društvene kategorije, uz osiguranje participacije njihovog liječenja za teže bolesti za koje se ne može osigurati medicinski tretman u našem gradu, onda takvi savjeti imaju našu punu podršku.

Jačanje uloge građana/pacijenata kao partnera u provođenju mjera zdravstvene zaštite za nas nema alternativu. Konačno, pacijenti, tj. naši građani, i financiraju zdravstvenu zaštitu, pa u njoj ne smiju biti tretirani kao ‘objekti’, nego kao aktivni ‘subjekti’ koji će omogućiti da zdravstvena zaštita u demokratskom društvu ne bude ‘sama sebi’ svrha.

Vezani sadržaj:

Ramo Isak: O harmonizaciji privrednih poticaja

Ramo Isak: o gradskoj administraciji

Ramo Isak: iskoristimo mogućnosti Zenice

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno