Zenica

Ramazanski top ove godine bi početak iftara trebao označavati i u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Inicijativa za ramazanski top u Zenici postoji već tri godine, a ove godine zajedničkim snagama grupa Zeničana predvođena predsjednikom Udruženja IML.tv Bilalom Isakovićem odlučila je realizirati projekt.

“Brojne manje čaršije u Bosni i Hercegovini imaju topove te smo i mi odlučili preuzeti stvari u svoje ruke s obzirom da godinama, onaj ko je to trebao uraditi, nije mrdnuo prstom. Prošle godine nismo uspjeli ovaj projekt realizirati do kraja, ali ove godine smo se ranije aktivirali i pripremili top uz podršku naših sugrađana i drugih ljudi ovdje i na zapadu”, kazao je Isaković.

Radi se o skupljoj verziji topa, replici Sultan Fatihovog osmanskog topa, kalibra 125 mm, dužine 210 cm i težine oko 350 kilograma. Razlog za ovim dimenzijama se krije u želji inicijatora da se top čuje na širem području Grada Zenice od naselja Janjići do mjesta Vranduk.

S obzirom da su za održavanje, municiju, transport i skladištenje topa potrebna određena finansijska sredstva, obratili su se gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji je bio prezadovoljan projektom i idejom.

“Gradonačelnik Kasumović je podržao ideju, ali da bi se sredstva za ove stvari odobrila, zenički medžlis mora uputiti zahtjev za odobrenje sredstava. Radi se o nekih 5-6 hiljada KM koje bi bile upotrebljene za pirotehniku, održavanje, skladištenje i dovoženje topa na lokaciju. Otišli smo do glavnog imama Jakub ef. Salkice koji je bio oduševljen projektom, ali u odgovoru Medžlisa islamske zajednice Zenica se navodi da su spremni u skladu sa svojim mogućnostima podržati projekt, ali ne i njegovu realizaciju”, dodao je Isaković.

Top bi najvjerovatnije bio postavljen na lokalitetu uzvišenja Zmajevac iznad Zenice te bi njegovim ispaljivanjem bio označen kraj posta na podruju Grada Zenice. Inicijatori su sve detalje priveli kraju, top je iz Kalesije stigao u Zenicu, ali problem je što još uvijek nemaju nikoga ko bi finansijski podržao projekt.

“Mi ćemo najvjerovatnije ovaj projekt prebaciti na naše udruženje i tražiti podršku od privrednika s obzirom da Medžlis islamske zajednice Zenica ne može prihvatiti obavezu realizacije projekta”, kazao je pomalo razočaran Isaković.

U narednim danima ramazanski top će biti i zvanično prezentovan građanima Zenice na Trgu Alije Izetbegovića, a u drugim mjesecima osim ramazana, služit će kao eksponat na kuli u Vranduku ili u Muzeju grada Zenice.

Podsjetimo, označavanje kraja posta unazad nekoliko godina pucanjem iz topa se obilježava širom bh. gradova, a u Zeničko-dobojskom kantonu u Maglaju i Tešnju, dok će od ove godine top pucati i u Žepču i Zavidovićima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno