Zenica

Radnici ArcelorMittala uskoro bi trebali imati beneficirani radni staž

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnici ArcelorMittala uskoro bi trebali imati beneficirani radni staž – Na sastanku sindikalaca, uprave i ministra Džindića konstatirano da je više polovine, od 2.400 radnika ovog preduzeća, kvalificirano u okviru otežanih, teških vrlo teških poslova.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u Sarajevu razgovarao sa direktorom ArcelorMittala Biju Nairom, predstavnicima sindikalne organizacije te kompanije, te sindikalcima metalaca Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH. Tema razgovora bila su beneficirana radna mjesta u ovoj kompaniji.

Kako je poslije sastanka Džindić rekao novinarima, konstatirano je da je 52 posto, od 2.400 radnika ovog preduzeća, kvalificirano u okviru otežanih, teških vrlo teških poslova.

– Dakle, polovina radnika već je u polju pomoći ili podrške u okviru zakona za otežana, treška i vrlo teška radna mjesta. Postoji zahtjev radnika da se raspravlja o beneficiranom random stažu, uprava je obećala da će angažovati vanjsku firmu koja će izvršiti analizu. Na osnovu njihovih i prijedloga sinadikata, u vrlo bliskom periodu, nekih dva mjeseca, trebali bi predložiti upravi da se ta mjesta izračunaju prema foprmuli za izračun beneficiranog radnog staža. Dakle, ArcelorMitaal je firma sa 600 miliona prometa, 2.400 radnika, od 2016. godine primljeno je 430 mladih radnika, od čega 85 visokoobrazovanih što je veoma bitan podatak, jer gaje kadar koji će pomoći u širenju njihvog biznisa. Dakle, oni su značajan partner i za Elektroprivredu, BH Gas, lokalnu zajednicu, BiH… U svakom slučaju, imali smo dobar sastanak gdje smo dgovorili kako ćemo u bliskoj budućnosti riješiti beneficirani radni staž – kazao je Džindić.

Izvor:  Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno