Zenica

Radionica za izradu ekološkog akcionog plana

Radionica za izradu ekološkog akcionog plana
Radionica za izradu ekološkog akcionog plana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radionica za izradu ekološkog akcionog plana- U organizaciji Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović“, koji djeluje u okviru Univerziteta u Zenici, organizirana je prva radionica za izradu Kantonalnog ekološkog akcionog plana – KEAP Zeničko-dobojskog kantona.

Na skupu je prezentirana metodologija izrade ovog plana i prijedlozi za uključivanje javnosti u proces izrade uz participativni pristup planiranja zaštite okoliša.

U diskusiji, tokom koje je vršeno i usaglašavanje sadržaja izvještaja o stanju okoliša, istaknuto je da se radi o ključnom dokumentu u oblasti zaštite okoliša kojim će se definirati stanje i pravci djelovanja u periodu od 2017. do 2025. godine.

Predstavnik “Eko foruma Zenica” Samir Lemeš ukazao je da se u izradi KEAP-a već puno vremena kasni, s obzirom da je Zakon o zaštiti okoliša usvojen još 2003. godine i da je trebalo na osnovu zakonskih obaveza već donijeti i akcioni plan za zrak.

-Ovo je važan korak u zaštiti okoliša i udruženje Eko forum će redovito pratiti planirane aktivnosti, te aktivno učestvovati u izradi KEAP-a i dati svoj doprinos u njegovoj primjeni – istakao je.

Za projekt izrade KEAP-a, čiji je osnovni nosilac Institut “Kemal Kapetanović“, formirani su koordinacioni i savjetodavni odbori, te veći broj različitih radnih timova, koji će se u izradi konačne verzije najviše oslanjati na zakonsku regulativu u Federaciji BiH.

 

FOTO: rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno