Zločini

Računarskim prevarama do miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više hiljada korisnika računara u BiH žrtve su prevara iz oblasti sajber-kriminala u režiji kriminalne grupe koja je razbijena u akciji kodnog naziva “Port Rojal”, a u kojoj je učestvovala bh. policija, zajedno sa policijskim agencijama brojnih svjetskih država.

Riječ o akciji koja je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

“Radi se o krivičnim djelima Računarska prevara, Računarska sabotaža, Falsifikovanje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, Izrada i širenje računarskih virusa, te Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka”, naveli su iz policije.

Istragom je, na globalnom nivou, bilo obuhvaćeno oko 70 lica, koja su kao članovi kriminalnog foruma darkode.com počinili djela visokotehnološkog kriminaliteta, a među njima, prema dosadašnjoj istrazi, nema osumnjičenih iz BiH.

Ovim krivičnim djelima oštećeno više od 10 miliona građana u svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno