Zenica

Račun rudnika blokiran zbog zatezne kamate koju traži Grad Zenica, dug odavno plaćen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Račun rudnika blokiran zbog kamate koju traži Grad Zenica, dug odavno plaćen- Zenički rudari blokirali su magistralni put M-17 prema ovom gradu, poručujući kako neće odustati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno isplate februarske plate i januarskih doprinosa.

Račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko tri miliona KM nikada nisu otpisane zbog čega posljednjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.

Odlukom Ustavnog FBiH od 23. oktobra 2018., više ne postoji pravni osnov da općine naplaćuju KGZ (naknada za komunalno gradsko zemljište).

– Nastavljamo pozivati gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da se očituje o jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica – kazao je Husić.

Podsjetio je kako je Gradsko vijeće Zenice jučer jednoglasno dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od gradonačelnika Kasumovića da u što skorije vrijeme deblokira račun tog preduzeća te da se u narednih 30 dana, sa Upravom EPBiH i ZD RMU Zenica, dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate.

Radi se o oko tri miliona KM duga za zatezne kamate za plaćene obaveze za naknadu korištenja komunalnog – gradskog zemljišta, koju je, još 2018. godine, Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim te je ukinuta. RMU Zenica je isplatila glavnicu duga prije više od dvije godine.

Husić napominje da su ovi protesti usmjereni na poslodavce u EPBiH te ZDRMU Zenica, ali da se u ovom trenutku “ključ rješenja” nalazi kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

– Rudnik i radnici ovog rudnika zaslužili su da Grad i u ovoj situaciji iskaže malo korektni odnos – kazao je Sinan Husić.

Najkvalitetniji prijedlog, dodao je, smatraju onaj koji su prije dva dana oni uputili, a kojim se traži mogućnost otplate duga na rate te deblokadu računa i isplatu plaće rudarima Zenice.

Dodao je kako nije zadovoljan činjenicom da su neki federalni zastupnici tokom jučerašnjeg dana politizirali ovu situaciju te je napomenuo kako su iskazali svoju odlučnost da se ne dozvoli pokretanje stečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica. Jutros je rudare obišao i direktor RMU Zenica Mensur Hukić, koji nije mogao kazati ništa novoga te je dodao da i on iščekuje dogovor i deblokadu računa, kako bi isplatili plaće svojim radnicima.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno