Zenica

Prvi upisni rok u srednje škole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon prvog upisnog roka za upis u prve razrede srednjih škola na području Zeničko – dobojskog kantona od 5.106 mjesta koliko su imali na raspolaganju ostalo je još 1.550 slobodnih mjesta. Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, od planiranih 211 odjeljenja, upisano je nešto više od 150 odjeljenja. U Zenici je od planiranih 78 odjeljenja za 1.873 učenika, formirano 58 odjeljenja sa 1.278 učenika. Od svih zeničkih srednjih škola upisni plan su do sada uspjeli ispuniti samo Medicinska i Tehnička škola, dok su drastičan pad zainteresiranosti zabilježili Opća gimnazija KŠC-a „Sv. Pavao“, Mješovita srednja industrijska i Mješovita srednja škola. U Gimnaziju KŠC Sv. Pavao bilo je planirano upisati tri odjeljenja po 25 učenika, a upisana su samo dva odjeljenja sa po minimalnih 16 učenika.

Medicinska škola u Zenici je raspisala konkurs za upis sedam odjeljenja za stručna zvanja medicinska sestra i zubni tehničar. Popunili su sva slobodna mjesta, a neke prijavljene su morali i odbiti. Novog upisnog roka neće biti ni u Tehničkoj školi gdje su upisali svih 150 planiranih učenika, a deset su morali odbiti jer nije bilo mjesta. Planiranu kvotu upisa, osim Medicinske i Tehničke škole u Zenici ispunila je I Mješovita srednja škola Zavidovići, Medresa “Osman ef. Redžović” u Visokom, te Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” u Kaknju.

Ekonomska škola je upisala planiranih pet odjeljenja, ali je od raspoloživih 125 mjesta ostalo 20 nepopunjenih. Druga gimnazija je do okončanja konkursa upisala 134 učenika od raspoloživih 150 mjesta. Prva gimnazijaplanirala je upisati sedam odjeljenja, odnosno 175 učenika, a upisali su samo 134 i formirat će pet odjeljenja. Mješovita srednja industrijska škola je ponudila 312 mjesta za 14 zanimanja i četiri stručna zvanja, a u prvom upisnom roku upisali su samo 142 učenika. Mješovita srednja škola planirala je upisati 336 učenika, ali upisali su samo 171 učenika, te im na raspolaganju ostaje 165 slobodnih mjesta. Srednja muzička škola u Zenici upisala je 20 učenika, a za drugi rok ostaje na raspolaganju 16 mjesta.  Mješovita srednja škola “Mladost” ponudila je 288 mjesta, ali su upisali 190. U Srednjoj školi za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje od planiranih 24 upisana su samo četiri učenika. U Međunarodnoj srednjoj školi od planiranih 24 upisali su 18 učenika.

Kad je u pitanju stanje po općinama u ZDK, najviše slobodnih mjesta ima u srednjim školama Zenice (595), zatim Tešnja (190), Zavidovića (147), Visokog (131), Breze (109) i Kaknja (101). U Usori su ostala još 93 slobodna mjesta, u Olovu 75, Maglaju 58, a Varešu 51 slobodno mjesto. Općina Žepče ima samostalnu nadležnost za oblast obrazovanja, te u Ministarstvu nisu imali podatke o školama u ovoj općini



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno