Zenica

Početak sezone, nastavak borbe!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S obzirom na početak nove takmičarske sezone koja predstoji našem izmučenom Čeliku, dobili smo mnogo upita glede nastavka borbe za spas i oporavak našeg voljenog kluba kroz inicijativu #zacelik te se osjećamo dužni očitovati, te ovim putem i obratiti široj javnosti, a pogotovo svim Čelikovcima koji su doživjeli ovu borbu kao svoju i dali doprinos u njoj.

Bez obzira na prilično očekivano opstruiranje našeg rada kroz nesazivanje sjednice Skupštine kluba, naša borba traje i dalje i ide svojim tokom. Njen primarni cilj, tj. usvajanje novog klupskog statuta po demokratskim principima upravljanja ali i modernim načelima poslovanja, i dalje stoji i nije promijenio svoju namjenu. Ovakvo “zatišje” je prouzrokovano bezobzirnim odlaganjem 3. saziva sjednice Skupštine od strane v.d. predsjednika tog tijela, Nihada Pašalića, koji još jednom pokazuje ili elementarno nepoznavanje klupskih propisa ili oštro kršenje istih zarad zaštite trenutnog stanja i kupovanja vremena. Stoga, obavještavamo sve Čelikovce da naša borba još uvijek traje i trajat će sve do usvajanja statuta ili do trenutka kada nam ljudi koji ovo opstruiraju ne ponude dostojnu alternativu za prijedlog statuta koji za 5 mjeseci nije naišao ni na jedan konkretan i razuman argument protiv istog, iako sve vrijeme tražimo od kluba i njegovih struktura otvoren dijalog i eventualni alternativni prijedlog. Ovako dalje ne ide i dalju zloupotrebu i raspad kluba nećemo dozvoliti.

Protekli period nam je služio da se ponovo uvjerimo u slabost kluba kao sportskog i poslovnog kolektiva da se bori sa svojim svakodnevnim problemima zanemarujući jedinu slamku spasa kroz temeljnu reorganizaciju i povratak zajednici iz koje je i proistekao. Svjesno smo prepustili medijski prostor prilično deplasiranim i odviše poznatim tvrdnjama da Čelik ove sezone ponovo ide u borbu za titulu, evropska takmičenja te obećanja o evropskoj licenci. Ponovo smo bili svjedoci neprimjerenog prepucavanja rukovodstva kluba i stručnog štaba preko medija što ne doliči klubu sa tradicijom poput našeg jer smatramo da se takve stvari trebaju odvijati unutar kluba, a ne u medijskom prostoru. Da li će se te nesuglasice odraziti i na sam klub nije teško pretpostaviti no razočarani smo činjenicom da je uvijek naš klub predmet takvih podsmijeha. Nažalost, Čelik je odavno probio donje granice svih kriterija tako da ovakva sramoćenja samo dodatno učvršćuju našu odlučnost da ne dozvolimo da Čelik i dalje ostane talac podobnih, neambicioznih ili nedoraslih. Gledali smo kako se iz sedmice u sedmicu ponavljaju isprane floskule o povratku navijača na tribine i zataškavanju svih stvarnih problema, kao da je brzina protoka lopte ili procenat uspješnih centaršuta naš jedini problem koji nas dijeli od konačnog uspjeha jer trebamo sad da vjerujemo u drugačije postupanje, a ne u proteklih 15-tak godina vlastitog iskustva sa takvim obmanama. Ponovo se ponavlja stara priča sa neprovjerenim i potrošenim igračima a pokušava se “prodati” ambiciozna priča gdje će odjednom sve proraditi jer je ovaj put kao drugačije. Nakon što je sve rečeno i riječi su potrošene na takve naivne pozive, ponovo smo tu da pokažemo čvrst i nepokoleban stav i odlučnost u ovoj borbi. Medijima koji su naivno nasjeli na tu priču poručujemo da analiziraju svoj vlastiti stav kao bitnog učesnika u svim društvenim procesima – žele li biti dio nestanka jednog kluba ili dio jedne nove reforme?

U skladu s tim, članovi NGG “Za Čelik” neće ni ubuduće pohoditi domaće utakmice našeg kluba sve dok se novi statut ne usvoji i tako stvori pretpostavka jednog zdravog kluba jer ne želimo niti kupnjom ulaznice financirati trenutni sistem preko kojeg se pojedinci rugaju u lice svakom navijaču i simpatizeru Čelika. Svakog boli neodlazak na neku od tribina našeg stadiona no samo odricanjem od onog do čega nam je stalo možemo doći do preispitivanja nekih odluka s druge strane. S bojkotom nastavljaju i naši partneri u borbi, Čelikovi Robijaši, koji su uprkos svim pritiscima i izazovima ostali čvrsti te su već ranije objavili svoj nepromijenjeni stav. Ovakav razvoj situacije je još samo jedan dokaz zrelosti postupanja i nužnosti promjena u raspoloživim pravnim i ekonomskim okvirima bosansko-hercegovačkog društva. Svaki pojedinac odlaskom na utakmice direktno podržava njegov dosadašnji (ne)rad, stoga pokažimo da se ne slažemo sa takvim stanjem, izgovora i izuzetaka zaista nema!

Sam status NGG “Za Čelik” proizilazi iz njegovog imena – neformalna grupa građana, te je kao takav i dalje otvoren za saradnju, prijedloge i razgovor sa svim dobronamjernim i sposobnim građanima koji žele dobro svom klubu. Tokom svog rada, dobili smo na stotine e-mailova podrške i prijedloga što nas je svakako učvrstilo u ovoj borbi i dalo snagu za njeno konstantno razvijanje. Ukoliko imate neku ideju, upit ili želite učestvovati na nekom od naših sastanaka, javite nam se na e-mail adresu [email protected] i ličnim doprinosom pokažite da Čelik ima snagu koja ne smije biti zapostavljena kao sada. Svaka ideja i svaki doprinos su dobrodošli jer naša borba raste svakim novim članom i dobija na snazi svakom diskusijom koja je temelj svakog demokratskog društva.

Ovim putem iskorištavamo priliku ukazati na ozbiljnost problema u kojem se naš klub nalazi, te sve navijače i simpatizere pozvati na doprinos u borbi za Čelik svakog Čelikovca, ma gdje on bio. Odlaskom na utakmice se Čelik ne podržava, već usmjerava prema provaliji prema kojoj juri. Finansijski i brojčani bojkot je svakako osnovna stepenica i najbolji način da kažemo oštro: “Ne, dosta je, ovako ne ide!”

Ljubav se ne dokazuje odlaskom na poluprazan stadion već ustrajnošću u najvećoj borbi do sada. Novi sistem – novi statut!

zacelik.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno