Zenica

Prvi saradnik Semira Šuta postaje komesar?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nezavisni odbor Zeničko-dobojskog kantona objavio je konkurs za imenovanje policijskog komesara kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Tako će uskoro biti izabran nasljednik Semira Šuta, kojem je Skupština ZDK-a oduzela čin i poslala ga u penziju zbog navršenih 40 godina staža, i prije isteka mandata (mandat isticao u maju 2022). Funkciju policijskog komesara, po Zakonu o unutrašnjim poslovima do raspisivanja i okončanja konkursne procedure, obnaša načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Prema uslovima koji se traže za kandidate, da su u pitanju policijski službenici koji imaju čin glavnog ili samostalnog inspektora i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, s tim da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu višeg inspektora ili iskustvo u višem činu, moglo bi se prijaviti najmanje 15 kandidata.

Adis Imamović sudski je vještak saobraćajne struke i jedan od vodećih bh. eksperata za saobraćaj. Očekuje se da će se i on prijaviti na konkurs za policijskog komesara ZDK-a. Kako je bilo dosta bure u posljednjim radnim danima Semira Šuta te otkazana saradnja od Ambasade SAD-a u BiH, realna je opcija da Imamović dobije podršku većine za ovu poziciju i obnaša je u naredne četiri godine. Naime, on je bio jedan od najbližih saradnika bivšeg policijskog komesara, a navodno uživa podršku i aktuelne većine u Kantonu koju predvodi SDA.

Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH, nedavno je rekao da svih 12 inspektora koji su se po starom zakonu mogli kandidirati dolaze iz jednog naroda – bošnjačkog te da su zato insistirali na izmjenama kako bi se i drugima omogućila kandidatura.

Imamović je jedan od vodećih bh. stručnjaka za saobraćaj, izuzetno je cijenjen i uživa podršku većine u Kantonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno