Kultura

Prva samostalna izložba Nejire Serdarević “Mahale”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prva samostalna izložba Nejire Serdarević “Mahale”  – Galerija „Preporod”  Zenica u okviru svojih planiranih aktivnosti za 2020.godinu organizuje, u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka, Prvu samostalnu izložbu Nejire Serdarević.

Dan Bošnjaka je obilježavanje dana kada je Bošnjački sabor 27. i 28.9.1993.godine ,odlukom sabornika ,vrato ime Bošnjak i Bosanski jezik. Bošnjaci ,su dakako i prije Bošnjačkog sabora postojali,ali u tim najtežim trenucima ,Bošnjčki sabor je artikulisao odnos Bošnjaka i prema državi i prema sebi.Danas,na taj dan,28.9.2020.godine BZK “Preporod „-i u BiH i Galerije „Preporod“ ,obilježavaju programima,širom Bosne i Hercegovine.

Baš ,u povodu tog datuma,Galerija „Preporod „Zenica organizuje Izložbu slika Nejire Serdarević,pod nazivom „Mahale“.

Nejira Serdarević je rođena u Zeniica,gdje je završila osnovnu i srednju građevinsku školu,a potom i Pedagošku akademiju i stekla zvanje nastavnik matematike i fizike.Slikarstvo se počela baviti prje 6 godina,učešćem na Likovnim kolonijama,gdje je uz druge iskusnije slikare naučila tehnike boja,perspektive i proporcija.Motivi njenih slika su mahale,sokaci,kapije,pendžeri i sve ono što je podsjeća na njeno djetinjstvo,jer odraslau je u jednoj od zeničkih mahala.Slika akrilikom na platnu,bojama nježnog tonaliteta ,dajjući svoji slikama osebujnost svog senzibiliteta prema okolini u kojoj živi,te njegujući tradiciju naše arhitekture.Nejira je društveno angažovana godinama u Preporodu,a sada je zamjenica predjednice Galerije „Preporod „Zenica.

Pozivamo vas da prisustvujete Prvoj samotsalnoj izložbi Nejire Serdarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno