Ljudi

Proučena hafiska dova Ibrahimu Mujezinoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proučena hafiska dova Ibrahimu Mujezinoviću- Hafiska dova Ibrahimu Mujezinoviću, učeniku devetog razreda osnovne škole, proučena je u subotu 20. februara 2021. godine u Sejmenskoj džamiji, Medžlis Islamske zajednice Zenica. S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, broj prisutnih bio je ograničen.

Nakon uvodnih riječi glavnog imama mr. Jakuba ef. Salkice, učenja kraćih odlomaka iz Kur’an-i Kerima koji su proučili hafizi, prisutnim vjernicima obratio se izaslanik muftije zeničkog prof. dr. Muharem Adilović – dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Prof. dr. Adilović na početku svog obraćanja prenio je selame muftije Dizdarevića, te podsjetio prisutne na važnost stalne brige o učenju Kur’ana koji je lijek i milost za vjernike.

U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hafiz dr. Senaid Zajimović, izaslanik Reisu-l-uleme koji je čestitao hafizu, njegovoj porodici, muhaffizu, te ukratko ukazao na fadilete učenja Kur’ana i vrijednosti koje Kur’an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

Također, hafiz Zajimović čestitao je Medžlisu IZ Zenica koji je postao prepoznatljiv po hifzu, pohvalivši rad Škole hifza koja trenutno broji 120 polaznika.

Hafisku dovu proučio je hafiz doc. dr. Safet ef. Husejnović, odnosno muhaffiz mladog hafiza, a kojem je ovo dvadeset prvi kandidat kojeg je on pripremao i koji je uspješno položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ibrahim Mujezinović rođen je 31. 12. 2005. godine u Zenici, od oca Muhidina i majke Hime. Ljubav prema Kur’anu i učenju hifza pojavila se još od mektebskih dana.

Mektebsku nastavu pohađao je kod Avde ef. Kozlića u džematu Donja Vraca i Vedad ef. Arnauta u džematu Tetovo. Kod Vedad efendije završava učenje kur’anskog pisma – sufare i počinje učiti u Kur’anu. Hifz je počeo učiti kod hafiza dr. Husejnovića i uspješno memorisao osam zadnjih džuzeva. Nakon toga, prelazi na školovanje u Osnovnu školu Hasan Kjafija Pruščak u Zenici. Memorisanje Kur’ana nastavlja kod hafiza mr. Adnana Mrkonjića po metodi „krugova“ i uspješno privodi kraju početkom devetog razreda.

Ponavljanje hifza i pripremanje za polaganje pred Komisijom Rijaseta nastavio je kod hfz. dr. Safeta ef. Husejnovića. Trenutno je deveti razred Osnovne škole Hasan Kjafija Pruščak u Zenici.

U ponedjeljak, 25. 11. 2020. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH proučio je posljednje ajete napamet i tako stekao časno zvanje hafiza Kur’ana Časnog.

muftijstvo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno