Košarka

Proteklog vikenda počela Ljetna liga grada Zenica u košarci za mlade

Ljetna liga grada Zenica u košarci za mlade startala je proteklog vikenda, 04.i 05.jula 2020.godine.

Ovaj projekat organizuje Omladinski košarkaški klub (OKK) Čelik iz Zenice, utakmice se igraju u gradskoj Areni „Husejin Smajlović“ u Zenici i to subotom i nedjeljom.

Učesnici Lige su 12 klubova, od kojih su sedam muških i pet ženskih. Učesnici u muškoj kategoriji su: Čelik, Kengur, Abeceda, Vukovi, Winner, Jumper i Ten.
U ženskoj kategoriji naastupaju Zenica, Kengur, Jumper, KŽK Čelik i Žepče kao gost lige.

Selekcije koje su  uključene u takmičenje su juniori, kadeti, pioniri i predpioniri.

– Koncept takmičenja u ovoj Ljetnoj Ligi nema rezultatski niti takmičarski karakter, cilj je da sva djeca učestvuju, te da svi dobiju priliku da igraju košarku i zabave se. Oko 400 djece biti će uključeno u ovu Ligu. Planirano je odigravanje 81 utakmica. Ukoliko situacija bude dozvoljavala, planirano je da djeca posjete zeničke bazene. Također u planu je odigravanje i utakmice All star za sve kategorije, koje će se odigrati u Areni. Najbolji igrači iz junorske i kadetske selekcije, koji budu učestvovali u ovoj Ligi, njih 10 najboljih, imat će priliku da odigraju kontrolnu, prijateljsku utakmicu protiv prvog tima OKK „Čelik“ -, pojasnio je Ermin Zukić,  koordinator  omladinskih selekija OKK Čelik.

Potražili smo i mišljenje u vezi ove Ljetne lige i od Nedžada Mulića, bivšeg veoma uspješnog zeničkog košarkaša, a sada trenera pionirske i kadetske selekcije KŽK Čelik:

– Izvrsna ideja košarkaških radnika Zenice koju smo u saradnji sa Gradom Zenica sproveli u djelo. Osnovna ideja je popularizacija košarke, masovnost, te  djeci omogućiti druženje i igranje. Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju. Nakon prva dva dana reakcije su veoma pozitivne. Hvala medijima koji su ispratili ovu akciju -, kazao nam je trener Mulić.

Pored ovih aktivnosti, za učesnike Ljetne lige planirano je da se platou ispred robne kuće Bosna organizuje takmičenje u spretnosti, slobodnim bacanjima i takmičenje u trojkama. Za pobjednike u ovim kategorijama bit će obezbjeđene vrijedne nagrade.
Za klubove, učesnike u ovoj Ligi, na poklon bit će obezbjeđene košarkaše lopte, dok je za svako dijete planirana medalja.

Cilj ove Lige je zabava, druženje, prezentacija košarke i na kraju svega pobjednik će biti  košarka.

Generalni pokrovitelj Ljetne lige je Grad Zenica. Partner u projektu je košarkaški savez Zeničko-dobojskog kantona.

E.Imamović, Foto KŽK Čelik

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem