Info

Protekli septembar bio je najtopliji u svijetu ikada

Srušen rekord iz 1998
Srušen rekord iz 1998
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekli mjesec septembar bio je najtopliji mjesec u svijetu ikada, čija je temperatura na globalnom nivou iznosila 15,9 stepeni Celzijusa, objavila je američka Uprava za okeane i atmosferu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Globalna temperatura u septembru ove godine bila je najviše od početka godine, stoga je oboren sedmi rekord u 2015. Sedam od devet mjeseci ove godine, kada je riječ o temperaturi, srušili su rekorde iz 1998. godine. Jedino januar i april u 2015. nisu imali prekomjerne temperature.

Za ovakve promjene naučnici “krive” El Nina, globalni atmosfersko-oceanski fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana. Najveći El Nino 20. stoljeća pokrenut je 1997. godine. Uslijed ovog fenomena istočni vjetrovi na Pacifiku slabe pa se valovi tople vode šire prema Južnoj Americi gdje dolazi do povišene površinske temperature vode. Fenomen uzrokuje izuzetno tople zime te velike suše u brojnim zemljama svijeta.

Naznake El Nina već su prepoznali brojni naučnici koji su istakli kako bi on mogao pokrenuti regionalnu humanitarnu katastrofu i 4,1 milion ljudi ostaviti bez pitke vode i hrane.

novi.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno