Politika

Propao pokušaj člana Radnog predsjedništva da sazove sjednicu GV, ispred zgrade održan skup podrške gradonačelniku Kasumoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog nepostojanja kvoruma, propala je hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj se trebalo raspravljati o privremenom finansiranju grada. Sjednicu je sazvao član Radnog predsjedništva Sanjin Aldobašić, da bi se nakon njegovog poziva oglasila predsjedavajuća GV Diana Bešić, koja je rekla da je on tu sjednicu sazvao mimo propisa, te da je ona nakon zahtjeva dvije grupe vijećnika, ponovno od gradonačelnika zatražila dostavu Budžeta za 2020. po zahtjevu jedne, te Odluke o privremenom finansiranju po zahtjevu druge grupe vijećnika.

Sjednici nije prisustvovao dovoljan broj vijećnika za rad i održavanje sjednice, a na sjednicuje došlo i nekoliko porodilja, koje su očekivale da će se na sjednici pronaći rješenje za izlaz iz finansijske blokade grada. Poručile su da iza njih ne stoji nijedna politička partija, te da samo traže svoja prava, odnosno naknade na koje imaju pravo. Zbog blokade gradskog računa, osim vanjskog duga, trenutno nije moguće vršiti nikakve isplate.

Inače, i vijećnici većine u GV, koju čine SDA, A-SDA i SBB uputili su jučer predsjedavajućoj poziv za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Zenica, na kojoj bi se raspravljalo o budžetu grada za 2020. godinu. Za sada, nema informacija o novom terminu i roku, obzirom da gradonačelnik odbija da na dnevni red dostavi prijedlog Budžeta, insistirajući da se prije toga vijećnici obavežu da neće podnositi amandmane koji se tiču Zenicatransa i određenih projekata, koje on naziva “kantonalnim”.

Nakon četrdesetak minuta, Aldobašić je zaključio “sjednicu”.

-Svi zajedno moramo prihvatiti krivicu, ne amnestirajući nikoga. Izvinjavam se svima što smo ih svojim djelovanjem doveli u ovakvu situaciju – kazao je Aldobašić, koji je vodio današnju sjednicu.

Nakon neuspjele sjednice ispred zgrade Gradskog vijeća održan je polusatni skup podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, kojeg su organizirali Venad Brkić, Kenan Alispahić i Harun Porča.

Na skupu su se prisutnima obratili pojedini građani, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zenica Almir Babajić (SDP) i gradonačelnik Fuad Kasumović. Vijećnik Babajić je istakao kako je došao da podrži gradonačelnika, ali i sve vijećnike koji su danas došli kako bi donijeli odluku o privremenom finansiranju

Građani su skandiranjem pozdravili gradonačelnika Fuada Kasumovića koji im je kazao da će se boriti za njihova prava i pored brojnih opstrukcija vladajućih stranaka.

“Drago mi je što vas vidim u ovako velikom broju koji ste i pored kiše došli da podržite svog gradonačelnika. Ja vam se od srca zahvaljujem. Vi dobro znate da na sve moguće načine pokušavam ovaj grad učiniti gradom za sve građane, nebitno koje vjere i nacije. I danas smo mogli vidjeti da vladajućim nije bilo stalo da se riješe pitanja trudnica, bolesnih i iznemoglih građana ovog grada. Ja ne mogu donijeti odluku o finansiranju sve do 31. marta. Poslije toga imam zakonsko pravo da donesem budžet”, poručio je gradonačelnik.

Također, Kasumović je rekao da ne želi držati grad u blokadi i da je i njemu stalo da se budžet ili privremeno finansiranje usvoji.

Foto: FENA/FB

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno