Kultura

Promovisan pjesnički prvijenac „Rasplitanje misli“ pjesnikinje Mirele Bašić-Pehiljagić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promovisan pjesnički prvijenac „Rasplitanje misli“ pjesnikinje Mirele Bašić-Pehiljagić

U okviru 23. manifestacije „Zeničko proljeće“, na dan Poetskog maratona, 21.03.2018.godine u prepunoj sali Gradske biblioteke održana je promocija pjesničkog prvijenca „Rasplitanje misli“ pjesnikinje Mirele Bašić-Pehiljagić. Zbirka, koja je ugledala svjetlo dana, je nagrađena prošle godine na prestižnoj regionalnoj manifestaciji „Ratkovićeve večeri poezije“ u kategoriji pjesnika do 27. godine života. Tada je pjesnikinja u Bijelom Polju imala priliku da svoju poeziju predstavi zajedno sa afirmisanim pjesnicima regiona. Učesnici promocije su bili: doc. dr. Alica Arnaut (moderatorica), prof. dr. Muris Bajramović – recenzent, Safija Vehabović-Parganlija (profesorica B/H/S jezika i književnosti), te pjesnikinja Mirela Bašić-Pehiljagić, magistrica bosanskog jezika i književnosti.

Recenzent zbirke ističe kako Mirela Bašić-Pehiljagić „zauzima mnoge pozicije, ona jednostavno komunicira sa brojnim poetičkim modelima, i onda ih na specifičan lirski zanos i realizira. Njena je poezija intelektualistička, intertekstualna, zaziva i komunicira sa brojnim (najprije postmodernističkim) piscima i njihovim djelima, tako da će pažljivi čitatelji pronaći brojne aluzije i citate. No, pored toga Mirela Bašić-Pehiljagić se igra i propituje mogućnosti pjesničkog jezika postmoderne ali i nove osjećajnosti. Ona se upisuje i u poetiku ženskog pisma ili čak sve to kombinira. Pjesnikinja duboko osjeća svijet oko sebe, i sve te misli pretače u poeziju. To rasplitanje misli, poetički proizvodi lirske subjekte koji nisu rezignirani, odbačeni ili pasivni, već su oni koji djeluju, promišljaju, pokušavaju razumjeti i tumačiti svijet“.

Pored poezije, Mirela Bašić-Pehiljagić piše kratke priče, a svoju veliku ljubav prema književnosti dijeli i sa studentima Filozofskog fakulteta, gdje radi kao asistentica, upravo, u domenu književnosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno