Kultura

Promovirana knjiga “Trinaest mladomuslimanskih šehida”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH sinoć  je organizovala promociju knjige “TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA” autora prof.dr.Ismeta Kasumagića u amfitaetru Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Suorganizator promocije knjige bilo je udruženje Mladi muslimani. Promotori knjige bili su: dr.Huseyin Kansu, prof. Mustafa Spahić i Amila Fočo Kasumović kćerka autora knjige. Moderator promocije knjige bio je predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH Jasmin Imamović.

Rahmetli prof.dr. Ismet Kasumagić je knjigu napisao sa ciljem da se ne zaborave šehidi, te da knjiga ostane kao historijski dokaz o mladićima koji su se od 1939. do 1949. godine borili za očuvanje Islama na našim prostorima. Knjiga govori o trinaest mladića-trinaest šehida koji su bez ikakvih dokaza optuženi, osuđeni i na kraju mučki ubijeni od strane tadašnje vlasti.

Na promociji knjige je bio veliki broj Zeničana koji su poslije promocije knjige kupili sve knjige koje su bile obezbjeđene od strane organizatora. Prof.dr. Ismet Kasumagić rođen je 1928. Godine u Sarajevu, a preselio je na ahiret u 2020.godine. Kasumagić je bio dugogodišnji član Organizacije Mladi Muslimani, kojoj je pristupio davne 1943. godine kao 15-godišnji dječak.

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert.

Prof.dr.Ismet zajedno sa Kemalom Kapetanovićem najzaslužniji za osnivanje i razvoj Metalurškog Instituta. Hvala Medžlisu IZ Zenica na podršci da se organizuje i izvođenje dvije ilahije “Šehidi”, Šehid il Gazija” na promociji knjige.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno