Kultura

FOTO: U „Tapasu“ održan 15. festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2021“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice protekle nedjelje, 28.11.2021.godine u Starom pozorištu u Zenici, sada „Tapas“, održan je nastavak jubilarne kulturne manifestacije Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2021“ sa programom iz manifestacije Festival sevdaha „Vranduk 2021“.

Ovo je 15. festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2021“, koji je i ovog puta zbog poznatih razloga, odnosno pandemije koronavirusa (COVID19 -SARS-CoV-2), baš kao i onaj prošlogodišnji, bio revijalnog karaktera.

Avdo Ismić, predsjednik udruženja „Biseri sevdaha“ u izjavi za Zenicainfo je istakao:

-Došli smo do trenutka kada sa zadovoljstvom mogu kazati da se 15 godina družimo sa sevdalinkom na Vranduku. Žao mi je što i ove godine nismo na Vranduku, najljepšem mjestu na dunjaluku. Međutim, zbog pandemije moramo na ovakav način da završimo, odnosno u zatvorenom prostoru i kontrolisanom broju posjetilaca -, kazao je Ismić.

Ismić kaže da je idejni tvorac festivala, koji se održava od 2007. godine, pokojni Bogoljub Ilić, a u potrazi za adekvatnim ambijentom za održavanje festivala odlučeno je da to bude tvrđava Vranduk. Prema riječima Ismića svaki posao koji se radi ima svoj cilj:

-Prvi cilj nam je bio promovisati pjesmu sevdalinku kao izuzetno autentično bosansko kulturno naslijeđe. Zatim, cilj nam je bio promovisati tvrđavu Vranduk kao turističko mjesto i možda meni i najbitniji razlog, kada festival zaživi za možda 15 ili 20 godina da iznjedrimo pjesmu u duhu sevdaha koja će ući u antologiju bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, a koja će pjevati o Vranduku, o Bosni, o ljubavi, o Zenici i to mi je prvenstveno cilj -, ističe Ismić.

Festival na Vranduku je u proteklom periodu, od 2007.godine, iznjedrio mnogo mladih koji pjevaju sevdalinku i koji su postali poznati. Neki od najpoznatijih su Ibro Bublin, Mirza Selimović, Azra Husarkić, Lejla Zahirović, Safet Bičo…

Prema riječima organizatora festival će se, uprkos svim nedaćama, nastaviti tako da se i ubuduće očekuje mnogo mladih imena koji će nastaviti putem nešto iskusnijih kolega, koji žive i baštine pjesmu sevdalinku

Ovaj 15. festival sevdaha podržao je Grad Zenica, dok je Zenicablog bio jedan od medijskih pokrovitelja.

Organizacioni odbor je donio odluku da se prigodnim plaketama i zahvalnicama oduže svima onima koji su 15 godina bili uz nas i pomogli ovu manifestaciju i iste su dodjeljene na ovoj manifestaciji u „Tapasu“.

E.Imamović

Foto galerija E.Imamović/arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno