Zenica

Promoviran novi priručnik o dijabetesu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak, 16.04.2015.godine u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona je promoviran Priručnik o šećernoj bolesti kod djece za roditelje, nastavnike i pedagoge. Autori su Prof. dr. Salem Alajbegović, internista, subspecijalista dijabetolog, endokrinolog i mr. sc. prim. Diana Štimjanin, pedijatar, subspecijalista dijabetolog, endokrinolog specijalisti Kantonalne bolnice Zenica.

Priručnik je urađen u okviru projekta“Ujedinjeni mijenjamo dijabetes“, čiji je nosilac Zavod za javno zdravstvo Ze-do kantona, pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Ze-do kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, sponzoriran od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona i firme Novo Nordisk pharma d.o.o.

Vijest-29-04-2015Priručnik je veoma koristan za edukaciju roditelja, nastavnika i pedagoga. Napisan je jednostavnim i razumljivim jezikom, sa opisom osnovnih oblika šećerne bolesti, njenih simptoma, uzroka, načina liječenja, značaja tjelesne aktivnosti, značaja hipoglikemije, znaka i postupanja u takvim slučajevima kao i drugih stanja kod djece izazvanih šećernom bolesti.

Na kraju priručnika date su najvažnije informacije koje moraju da znaju roditelji i nastavnici. Napisan je na 22 stranice, bogato ilustriran slikama i uputama. Predstavlja značajan doprinos u liječenju i zbrinjavanju djece oboljele od dijabetesa.

U elektronskoj formi je dostupan na stranici Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona i na stranici KBZ-a- Služba za dječije bolesti.

DA VIDITE PRIRUČNIK ZA DIJABETES KLIKNITE OVDE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno