fbpx
Kultura

Promocija srednovjekovnih vrijednosti i fotoreporterskog poziva na Vranduku

Promocija srednovjekovnih vrijednosti i fotoreporterskog poziva na Vranduku – Novinarstvo i fotografija su nerazdvojiva zajednica i udruženi mogu puno više, smatra predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević koji je danas otvorio jednodnevni ”Foto safari” na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kod Zenice.

Organizatori ovog događaja su Društvo novinara BiH, Muzej grada Zenice i Škola fotografije Dijane Muminović, a cilj im je promocija historijskih vrijednosti BiH, ali i važnosti fotografije. Zupčević je poručio da fotografija ima veliku ulogu na promociji vrijednosti, ali i kod apela u kriznim situacijama.

– Novinarstvo ima tri osnovne funkcije: da istinito, objektivno i pravovremeno informiše, a ono što ga prati, pogotovo u novije vrijeme, su fotografija i video zapis – rekao je Zupčević. Voditeljica škole fotografije u Zenici Dijana Muminović je navela da škola ima 15 polaznika, a smatra da je Vranduk pravo mjesto za razvoj njihovih vještina, ali i da je saradnja sa Društvom novinara od velikog značaja.

– Željela sam da se polaznici moje škole udruže sa predstavnicima medija, a obilježje srednjovjekovne Bosne je odlično mjesto za taj susret – kazala je Muminović. Izabrane fotografije bit će postavljene u Muzeju grada Zenice početkom aprila, a planirano je gostovanje u drugim bh. gradovima.