Kultura

FOTO: Zenički BNP gostovao u Beču sa predstavom u režiji Mirjane Karanović

FOTO: Zenički BNP gostovao u Beču sa predstavom u režiji Mirjane Karanović – Bosansko narodno pozorište Zenica je sinoć, 4. marta, gostovalo u Teatru Akzent u Beču u okviru nedavno uspostavljene i ugovorene dugoročne programske saradnje sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Austriji. Prvo gostovanje je realizirano sa jednom od najuspješnijih predstava zeničkog BNP-a u posljednjih nekoliko sezona. Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ u režiji regionalno priznate i višestruko nagrađivane glumice i rediteljice Mirjane Karanović, rađena prema tekstu mlade bh. dramske spisateljice Tanje Šljivar, sinoć je izvedena pred punom dvoranom bečkog Akcent Teatra.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prošle je godine, kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, imala i izuzetno uspješnu međunarodnu turneju u Švicarskoj u okviru velike manifestacije koja je za cilj imala promociju recentne umjetničke produkcije zemalja Zapadnog Balkana. Riječ je o drami koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, a i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja da se vlastiti život prepriča nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koji je za ovu ulogu dobio i Sterijinu nagradu.

Predstava je ostvarila izuzetno značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada ukupno osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, 11. JoakimInterFestu, Festivalu „Zaplet 08“ u Banjoj Luci, Gavellinim večerima u Zagrebu, Zlatnom lavu u Umagu i brojnim drugim festivalima.

Početkom naredne umjetničke sezone, 27. oktobra, ugovoreno je i naredno gostovanje predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Beču, kada će biti izvedena predstava „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije, a prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, što će biti još samo jedna u niza dogovorenih aktivnosti sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom u Beču.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem