Kultura

Promocija knjige Taiba Spahića

Čarolija tišine” naziv je knjige poezije autora Taiba Spahića, po profesiji direktora Policijske akademije Federacije BiH, koja je predstavljena u Galeriji “Gabrijel” Kamernog teatra 55. Knjiga donosi 50-ak pjesama u kojima autor promišlja o društvenoj sadašnjici te položaju čovjeka u savremenom svijetu. O ovom su djelu govorili Gradimir Gojer, Sejida Čehajić i Željko Grahovac. Taib Spahić ističe da knjiga nosi simboličan naziv, jer joj je namjera ukazati na tišinu koja u vezi s tranzicijskom demokracijom danas vlada kod akademske zajednice.
– Želim da budem društveno angažovan i iskažem stav prema svim zbivanjima, a jedan od najboljih načina za to je upravo umjetnost. Ovo je prije svega poezija egzistencijalizma. U životu sam ostao vezan za dvije osnovne fundamentalne motivacije – egzistencijalna i sigurnosna pitanja. Ovdje se bavim onim što je fundament života svakog čovjeka, a to su njegova egzistencija i položaj – kazao je on. Posebno ga raduje što kao Zeničanin danas prvi put promovira svoje djelo u Sarajevu, a riječ je o petoj zbirci pjesama. Ističe da su pjesme novijeg datuma, pisane tokom prošle godine. Gradimir Gojer smatra da kada jedan policajac piše poeziju, očekuje se da su u njoj elementi sigurnosti. Ali, dodao je, lirsko strunište autora i filozofski ekvivalnet u odnosu na strunište potpuno je nespojiv s njegovim zanimanjem.

– On je napravio kopernikanski obrat – postao je pjesnik pošto je spoznao prazninu u vlastitoj profesiji. Iz te kopernikanske situacije on pravi čitav niz moćnih pjesmotvora u kojima dominantno nije prvo lice, nego jedan opći poetski pogled na savremeni svijet i dešavanja – naglasio je Gojer. Autor je, osim knjiga poezije, do sada napisao i njih deset iz oblasti sigurnosnih pitanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi