Kultura

Promocija knjige prof. Edina Pobrića “Priča i ideologija”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Večeras je u Cabaret clubu, brand by braća Petrović, održana promocija knjige prof. Edina Pobrića “PRIČA I IDEOLOGIJA”. O knjizi su govorili Alma Skopljak, Nebojša Lujanović i Aras Borić. Edin Pobrić, kao i u svoje dasadašnje dvije knjige, pokazuje izuzetnu sposobnost inkorporiranja teorijskog diskursa u onaj interpretativni i esejistički, pri čemu teorijsko znanje biva neprestano dobro primijenjeno u analizi književnih tekstova.

Drugačije rečeno, književno teorijsko obrazovanje je podloga za analizu, alat u rukama interpretatora, koji je nerijetko pravi majstor u čitanju književnog teksta. Za razliku od onih akadmemskih kritičara koji o književnosti u stvari i ne pišu, nego u svojim radovima pomodno mašu teorijskim postavkama, Edin Pobrić se u svojoj kritici usidri u književni tekst i gotovo hedonistički ga interpretira. Otud su njegove studije, eseji i interpretacije uvijek pohvala književnosti i njenoj sposobnosti beskonačne proizvodnje višesmislenosti u jeziku. Takvo zasnivanje književnokritičkog teksta nije rezultat samo vrsnog Pobrićevog teorijskog obrazovanja već i njegovog esejističkog i interpretativnog književnog talenta. Po tome on je, u bosanskohercegovačkom kontekstu promatrano, begićevac u najboljem smislu riječi, ali i neko ko je nadrastao model poetske kritike teorijskim utemeljenjem svoga teksta.

Za sutra u Cabaret club, od 19:00, braća Petrović najavljuju prodajno-humanitarnu izložbu vrsnog Zeničkog umjetnika Hazima Talića, koji će pored izlaganja svojih radova, dio od prodatih slika donirati udruženju roditelja “ZVIJEZDA” Zenica, osobama sa poteškoćama u razvoju/posebnim potrebama, gdje braća Petrović već dvije godine ukazuju za što prijeko potrebnim dnevnim centrom za ovu populaciju. Izložba će potrajati 15 dana, a nakon toga Hazim će svoja djela izložiti u ljetnoj bašti Cabaret cluba, koja se nalazi ispred zgrade gradske uprave.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno