Info

Promocija kampanje “Poštuj život, ne oružje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U mjesecu septembru 2023. godine pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član porodice. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice. Skoro 40% ubistava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život, ne oružje”.

Kampanju provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, uz tehničku podršku koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH).
Kampanja je usmjerena na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na predaju nelegalnog oružja.

U periodu od 31.01. do 15.03.2024. godine provodi se treći talas kampanje u kojem je fokus dat na dobrovoljnu predaju nelegalnog vatrenog oružja. S tim u vezi, dana 05.03.2024. godine sa početkom u 12,00 sati u holu šoping centra u Jelahu, općina Tešanj, održana je promocija događaja na kojem je od strane marketinške agencije postavljen info pult, kojem su prisustvovali učenici IX razreda Osnovne škole 1. Mart iz Jelaha koji su učestvovali u interaktivnom kvizu, gdje su se učenici mogli upoznati sa opasnostima koje predstavlja oružje, kao i posljedicama koje mogu nastupiti. Građanima naseljenog mjesta Jelah od strane policijskih službenika podijeljeni su leci sa pozivom na dobrovoljnu predaju nelegalnog vatrenog oružja.

Zakon dozvoljava predaju oružja i municije u nelegalnom posjedu. Građani mogu anonimno kontaktirati nadležne policijske agencije pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako bi dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji.

Važno je napomenuti da poziv na dobrovoljnu predaju nelegalnog vatrenog oružja ostaje i po završetku kampanje, te da savjesni građani to mogu učiniti i nakon 15.03.2024. godine, s obzirom da Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona dozvoljava mogućnost dobrovoljne predaje bez sankcije.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno