Zenica

Promocija i distribuiranje „Budžeta za građane“ ZDK 2017

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocija i distribuiranje „Budžeta za građane“ ZDK 2017 – U subotu, 25.02.2017. godine, s početkom u 12 h, ispred Robne kuće „Bosna“  Udruženje „Naša djeca“ Zenica će distribuirati i promovirati „Budžet za građane“ 2017. Također, u isto vrijeme na radiju „Active“ koji djeluje kao redovna aktivnost Udruženja, bit će emitirana sprecijalna radijska emsija o važnosti „Budžeta za građane“ u kojoj govore premijer Zeničko-dobojskog kantona , gospodin Miralem Galijašević, pomoćnica ministra finansija Zeničko-dobojskog kantona, gospođa Nada Delibašić i  ekspert za lokalnu upravu u Agenciji „Eda“ Banja Luka, gospođa Slobodanka Dukić.

Budžet za građane” na jednostavan način prikazuje kako se prikuplja i troši novac iz Budžeta Grada Zenica. To je  pojednostavljena, transparentna, građanska verziju budžeta pripremljena saradnji sa građanima i predstavnicima nevladinog sektora. Budžet ne predstavlja samo dokument kojim se ukazuje na strukturu rashoda i prihoda, on predstavlja i edukativni akt za građane.

Građani su u proteklim godinama uzeli učešće u online anketama, individualnim razgovorima i fokus grupama, što je rezultiralo formiranju slikovitog, pojednostavljenog i funkcionalnog budžeta.

Sada putem “Budžeta za građane” javnost može da prati i kontroliše rad lokalne samouprave. Ovo bi trebalo da postane još jedna pozitivna praksa saradnje lokalne samouprave i građana.
Na ovaj način Vlada Zeničko-dobojskog kantona nastavlja unapređivanje otvorenog i odgovornog odnosa sa građanima u procesima donošenja važnih odluka na kantonalnom nivou.
Početkom 9. mjeseca 2014. godine Bosna i Hercegovina je primljena kao 65. članica u globalnu inicijativu „Partnerstvo za otvorenu vlast“ jer se odlučila za unapređenje otvorenosti rada javne vlasti. U okviru ove inicijative jedan od prioritetnih zadataka je izrada dokumenta Budžeta za građane.
Agencija za razvoj Eda, uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, radi već nekoliko godinu na uvođenju Budžeta za građane i metodologije za njegovu izradu u upravama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Zenica je jedan od prvih gradova koji se odlučio na ovaj korak, uz Bijeljinu i Tuzlu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno