Zenica

Ekskluzivno: Nepoznate osobe postavile natpis na fasadu Muzičke škole, intervenisala i policija

Ekskluzivno: Nepoznate osobe postavile natpis na fasadu Muzičke škole, intervenisala i policija – Nepoznate osobe su na fasadi Srednje Muzičke škole u Zenici tokom noći ili jutra postavile samoljepljivi natpis sa porukom, koji je, nakon što je slučaj prijavljen policiji, uklonjen sa stražnje fasade zgrade, iz pravca parkinga i parka.

Na naljepnici se nalazio tekst: “NEOBILJEŽENO MJESTO STRADANJA – na ovom mjestu su, u proteklom ratu, nad ljudima vršena neljudska djela. ne prepuštajući te događaje zaboravu, solidarišemo se sa svim žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi. ”

Nakon što je na mjesto postavljanja natpisa stigla policija, zaposlenici Škole su uklonili natpis, te ga predali policijskim inspektorima, koji su obavili uviđaj, te sačinili službenu zabilješku. Nije poznato ko je autor natpisa, te ko ga je postavio.

Podsjećamo, u zgradi Srednje Muzičke škole u Zenici tokom rata je bila smještena vojna jedinica Sedma muslimanska brigada, a u njenom podrumu nalazio se vojni pritvor. Tretman zatočenika u ovom pritvoru bio je predmet više istraga i sastavni dio nekoliko optužnica pred Haškim tribunalom i lokalnim sudovima.

 
loading...