Zenica

Projekat učenika Prve gimnazije “Škola je pravo, a ne luksuz”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava, svaka škola ima zadatak da uradi “Projekat građanin” koji nastoji utjecati na vlast da riješi određeni problem u našoj okolini. Odjeljenje III-1 Prve gimnazije u Zenici kao temu je izabralo “Škola je pravo, a ne luksuz”- problem neprilagođenosti škola za osobe sa invaliditetom u Zeničko-dobojskom kantonu. Većina škola u našem kantonu nema prilaznu rampu, a ni lift ili prilagođen toalet koji su od ogromne važnosti za osobe koje koriste invalidska kolica.

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u dvije škole, tačnije Srednju mješovitu školu Mladost i OŠ Edhem Mulabdić, u Zenici, ugrađena je pristupna rampa, u OŠ Enver Čolaković i OŠ Musa Ćazim Ćatić prilagođen toalet, te u OŠ Miroslav Krleža i Školi za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u ps.fiz. razvoju u Zenici, ugrađen lift. U ZDK postoji 66 osnovnih i 36 srednjih odgojno-obrazovnih ustanova, stoga ima još mnogo posla da bude urađeno.

Poražavajuća je činjenica da je bilo više slučajeva gdje djeca nisu mogla da upišu željenu školu, jer u nju, samostalno, nisu mogli ni da uđu. U Zakonu o osnovnoj školi ZDK rečeno je da će se prava osoba s invaliditetom u školama poštovati u najvećoj mjeri u kojoj je to izvodljivo. Dakle, odgovornost je vlasti da omogući pristup u vidu prilazne rampe te izdvoji finansije za izgradnju lifta i prilagođenog toaleta, za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u ZDK. Plan našeg odjeljenja je da budu postavljene rampe u svim školama i da se na to projektu počne raditi što prije, a zatim da se pokrene izgradnja liftova i toaleta, sa prioritetom u školama sa učenikom kome su potrebna invalidska kolica.

Smatramo da je ovo optimalno rješenje.

Ovaj problem se ne tiče samo osoba sa invaliditetom, već je značajan za sve nas. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i ne smije postojati diskriminacija među našom djecom. Svi moraju imati mogućnost adekvatnog školovanja, a naša vlast ima obavezu da riješi ovaj problem.

III-1 Prva gimnazija u Zenici



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno