Biznis

Projekat MENTOR

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proširenje usluga laboratorije LIND uspostavom novog odjela za ispitivanje građevinske stolarije i uspostava Impulsnog Creativnog Centra (ICC) kao razvojnog instrumenta za podršku unapređenja kvaliteta primjenom informacionih tehnologija.

Evropska unija je krajem novembra 2014. dodijelila grant Agenciji ZEDA za implementaciju projekta “MENTOR 2” (Modern Economy through New Technology-Oriented Research, phase II). Projekat je odobren u okviru javnog poziva Delegacije EU u BiH za podršku lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 664.616,77 EUR-a, od čega je Evropska unija osigurala 499.778,57 EUR-a ili 75,19 % dok će preostali dio finansirati Agencija ZEDA, Grad Zenica i Univerzitet u Zenici kao partneri u projektu. Vrijeme implementacije projekta je 30 mjeseci.

MENTOR 2 u suštini predstavlja nastavak uspješno implementiranog projekta MENTOR, također finansiranog od strane Delegacije EU. Ovim projektom će se uspostaviti laboratorija za ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata, razvojno/inovativna i inkubacijska komponenta projekta ICC i unaprijedit će se saradnja između ZEDA agencije/LIND laboratorije i institucija javne uprave (lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih), malih i srednjih preduzeće (MSP) i fakulteta u sektoru prerade drveta/proizvodnje građevinske stolarije.

Dakle, projekat će poboljšati konkurentnu poziciju BH drvnih proizvođača koji svoje proizvodne programe namjeravaju izvoziti ili već izvoze u zemlje Evropske unije. Laboratorija LIND Zenica bi sa svojim uslugama u budućnosti trebala izrasti u tehnološkog i inovacijskog lidera na ovom području Bosne i Hercegovine, pa i šire.

Za Agenciju ZEDA ovaj projekat predstavlja nastavak realizacije uspješno implementiranog projekta MENTOR na uspostavi instrumenata ekonomskog razvoja i značajan kvalitativni iskorak na viši nivo podrške sektoru MSP u Zenici i regiji.

Opšti cilj projekta: Razvoj i ponuda novih usluga za drvoprerađivački sektor BiH, s posebnim fokusom na MSP koje proizvode građevinsku stolariju.

Specifični ciljevi projekta:
– Povećati konkurentnost BH proizvoda od drveta i unaprijediti inovativnost u procesima proizvodnje građevinske stolarije.
– Sistematski pristup u ispitivanju i razvoju finalnih proizvoda, prema standardima EU/BiH, uspostavom moderno opremljene laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije i fasadnih elemenata.

Krajnji korisnici: Mala i srednja preduzeća iz drvoprerađivačkog sektora i njihovi uposlenici
Implementator: ZEDA Agencija i partneri u projektu Grad Zenica i UNZE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno