Info

Programi obrazovanja odraslih dostupni stanovnicima ZDK – Obrazovanje vodi uspjehu!

Obrazovanje odraslih u ZDK

Programi obrazovanja odraslih – Izazovi života savremenog čovjeka na prvo mjesto stavljaju egzistenciju, sigurnost porodice, stabilna primanja, rad na poboljšanju kvalitete života… Prvi korak ka ostvarivanju ovih ciljeva je obrazovanje. Pravo na obrazovanje spada u red osnovnih ljudskih prava. Sticanje znanja i usavršavanje vještina vode prilikama za poboljšanje kvaliteta života, pronalasku adekvatnog zaposlenja i osiguranju stabilne budućnosti za sebe i svoju porodicu. Privredna komora Zeničko Dobojskog Kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE DO Kantona i Fondacija Helvetas Moja budućnost, obezbjedili su sredstva za realizaciju programa obrazovanja odraslih, koji su za građanke i građane ovog Kantona potpuno besplatni. Programi su koncipirani tako da se odvijaju u vremenskim ciklusima kada i redovna nastava u osnovnim i srednjim školama Zeničko – Dobojskog Kantona.

Prijave na program odvijaju se putem web stranice (klikni za link)  ili e maila : [email protected]

Zašto je dobro prijaviti se na obrazovne programe za odrasle?
Ustaljeno mišljenje, da je obrazovanje proces koji završava najvišim akademskim stupnjem u ranim 30tim godinama, je pogrešno. Obrazovanje je kontinuiran proces, koji usljed životnih okolnosti može biti prekinut, ali se i nastaviti… Obrazovanje odraslih je izuzetno važna grana obrazovnog sistema jer je svojevrsna “druga šansa”, prilika da se osigura i poboljša kvalitet života, te unaprijede postojeća znanja i vještine u cilju napredovanja i unaprijeđenja. Suštinski, obrazovanje odraslih je preduslov za ostvarivanje samorealizacije, i punog ličnog potencijala osobe.

U sklopu formalnog obrazovanja odraslih, postoje programi za osnovno obrazovanje odraslih i programi dokvalifikacije (sticanje višeg stepena kvalifikacije u okviru istog polja) i prekvalifikacije koje se odnosi na sticanje znanja i vještina, koje sa prethodno stečenim kvalifikacijama omogućava sticanje novog zanimanja. Pored navedenog postoje programi osposobljavanja odnosno sticanje teorijskog I praktičnog znanja potrebnih za obavljanje manje složenih poslova, zatim specijalizacija gdje se stiču nova znanja i vještine u okviru već postojećih zanimanja, te usavršavanje koje je svaki oblik obrazovanja, nakon završenog obrazovanja, tokom radnog vijeka sa ciljem poboljšanja postojećih kompetencija radi daljnjeg ličnog I profesionalnog napretka.

“Ostvarivanje punog potencijala na ličnom i poslovnom planu, težnja je svake individue, a mi smatramo da je taj cilj moguće ostvariti kroz razvitak u obrazovnom procesu. Izuetno nam je zadovoljstvo građanima i građankama ZE DO Kantona predstaviti besplatne programe, u većini osnovnih I srednjih škola na čitavoj teritoriji Kantona. Ovim putem još jednom ohrabrujemo sve stanovnike Kantona od 15 god pa naviše da se prijave i sebi osiguraju bolju budućnost. Jedina investicija je vrijeme, investicija koja će im se u budućnosti u potpunosti isplatiti” poručili su iz Fondacije Helvetas, Moja budućnost.

Bilo koji od navedenih programa temelj je za lični i profesionalni rast i razvoj. Sticanje novih vještina, usavršavanje u svom polju djelovanja ili biranje novog pravca profesionalne ostvarenosti vode do punog ličnog I profesionalnog razvoja osobe. Ovaj put razvitka moguć je kroz procese obrazovanja, započetih u bilo kojem životnom dobu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: