Biznis

Program za razvoj konkurentne privrede od 16,1 milion eura

Program za razvoj konkurentne privrede od 16,1 milion eura – Projekat EU pod nazivom “EU4Business”, čiji je ukupan budžet 16,1 milion eura, podržava razvoj konkurentne i inovativne domaće ekonomije u BiH čiji je cilj podrška ekonomskom rastu i kreiranju novih radnih mjesta, izjavio je danas projekat menadžer Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ Gligor Stojkov.

Stojkov je rekao novinarima tokom predstavljanja ovog projekta u Banjaluci da od ukupnih sredstava EU obezbjeđuje 15 miliona eura, a Njemačka 1,1 milion eura.

On je naveo da se projekat sprovodi od aprila ove do marta 2022. godine, a implementiraju ga GIZ, Razvojni program UN /UNDP/ i Međunarodna organizacija rada /ILO/.

Stojkov je istakao da u okviru projekta “EU4Business” postoji fond od 10 miliona eura namijenjenih za bespovratnu pomoći preduzećima i partnerstvima u biznisu.

“Predviđeno je pokrivanje četiri sektora – izvozni sektor i turizam koje pokriva GIZ, poljoprivreda i ruralni razvoj koji pokriva UNDP, te sektor preduzetništva koji pokriva ILO”, naveo je Stojkov.

On je napomenuo da će tih 10 miliona eura biti raspoređeno putem poziva za dodjelu bespovratnih grantova, dodajući da će ukupno biti objavljeno sedam takvih poziva od novembra ove do novembra naredne godine.

“To znači da će sva preduzeća i partnerstva trebati da apliciraju na te pozive i ocjenjivanjem kvaliteta njihovih prijedloga dijeliće se predviđena sredstva u okvirnim grantovima od 50.000 do 200.000 eura”, kaže Stojkov.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem