Politika

Prof. dr sc. Spahija Kozlić – biografija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prof. dr sc. Spahija Kozlić, nosilac liste SDA za Gradsko vijeće Zenica – Rođen 10. maja 1965. godine u Vukotićima, Općina Zenica, gdje završava osnovnu i srednju Elektrotehničku školu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek filozofija i sociologija,  diplomirao 13. februara 1992. godine i stekao zvanje profesora filozofije i sociologije. Od 1992. do 1996. godine bio pripadnik Armije RBiH i tokom tog perioda obavljao dužnosti novinara, načelnika PRESS centra 3. korpusa i glavnog i odgovornog urednika Patriotskog lista. Poslije rata (od 1996-2005. godine) radio kao novinar i odgovorni urednik Radio-Zenice, a poslove glavnog i odgovornog urednika RTV Zenica obavljao je u periodu od 2000. do 2005. godine.
spahija-kozlic-sdaNa postdiplomskom studiju iz filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu   magistrirao  2008. godine na temu Simmelova kritika moderne i time stekao naučni stepen magistra filozofskih nauka. Doktorsku disertaciju pod nazivom Istraživanje značenja fenomena slobode u doba tehnike – Prilog analizi dekonstrukcije humanuma odbranio 25. juna 2011. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci  i time stekao naučni stepen doktora filozofskih nauka. Odlukom Senata Univerziteta u Zenici 2005. godine izabran u zvanje asistenta za naučnu oblast Sociologija sa sociologijom prava i Metodologija društveno-pravnih nauka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Od  2008. godine radno angažovan kao viši asistent  na Univerzitetu u Zenici, Katedra za opšte programske osnove (od 2012. godine Katedra za filozofiju i sociologiju),  na predmetima Sociologija sa sociologijom prava, Metodologija društvenih i pravnih nauka, Filozofija, Etika i Uvod u sociologiju. Osim toga, na Pravnom fakultetu obavlja dužnost  menadžera za kvalitet od 2006. godine, te člana Odbora za kvalitet Univerziteta u Zenici. U vremenu od 2006. do kraja 2007. godine obavljao i dužnost ECTS koordinatora.
Odlukom Senata Univerziteta u Zenici od 05. oktobra 2011. godine biran u zvanje docenta na predmetima Filozofija prava i Retorika. Kao nastavnik drži predavanja iz predmeta: Filozofija prava, Retorika, Medijsko pravo i Aksiologija i savremena filozofija na Pravnom fakultetu, Filozofija nauke i tehnike na Mašinskom fakultetu, Uvod u filozofiju, Retorika i stilistika, Kulturna antropologija i Filozofija edukacije na Filozofskom fakultetu, Poslovna etika na Ekonomskom fakultetu i Bioetika na Zdravstvenom fakultetu UNZE, a 2016. godine je biran u zvanje vanrednog profesora za naučnu oblast Filozofija. Od novembra 2011. godine obavlja funkciju predsjedavajućeg Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta UNZE.
Član je Bioetičkog društva BiH i Hrvatske od 2010. godine. U nekoliko navrata bio spoljni saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje je kao docent izvodio nastavu iz Savremene filozofije. Od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH 2016. godine je imenovan za eksperta iz reda akademskog osoblja u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova. Autor je tri knjige iz oblasti filozofije i sociologije, te kao koautor u dvije monografije. Objavio je više desetina naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.
Oženjen je i živi sa suprugom Mirnesom i sinovima Alenom i Belminom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno