Zenica

Prof. dr sc. Enes Bikić (re)izabran za dekana Pravnog fakulteta UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prof. dr sc. Enes Bikić (re)izabran za dekana Pravnog fakulteta UNZE – Prof. dr sc. Enes Bikić novi je – stari dekan Pravnog fakulteta u Zenici. Tako je danas odlučilo Naučno-nastavno vijeće (NNV) ovog fakulteta. Protukandidat mu je bio prof.dr. Dževad Drino, a kako saznajemo, aktuelni dekan je reizabran sa 11, za Drinu je glasalo devet članova NNV, a jedan glas je bio nevažeći.

Pravni fakultet u Zenici je javna visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta u Zenici na kojoj se uz naučno-istraživački rad odvija studij na sva tri ciklusa. Dodiplomski studij se organizuje na prvom ciklusu kroz osam semestara (četiri godine), master studij je provodi kroz dva semestra (drugi ciklus), dok je doktorski studij organizovan u okviru trećeg ciklusa kroz šest semestara. Pravni fakultet UNZE je jedan od najmlađih fakulteta od svih pravnih fakulteta koji djeluju kao javna ustanova u našoj državi BiH, osnovan 12. septembra 2005. godine.

Biografija dekana:

Po zanimanju pravnik, nastavnik na pravnom fakultetu a obavljao je takodje i poslove u privredi. Nakon završenog studija Prava (1989. godine) zaposlio se u trgovačku firmu DD „Trgovina“ Modriča. Od augusta 1992. godine živio u Njemačkoj gdje je nastavio svoje školovanje i usavršavanje na Georg-August Universitätu Göttingen. Položio ispit „Poznavanje njemačkog jezika“, i time stekao pravo na Postdiplomski Studijum. Magistarski rad pisao na Temu „Izvršenje obaveza i smetnje kod izvršenja u obligacionom pravu“.

Zbog dobro pokazanog rezultata i dobrih ocjena savjet Pravnog fakulteta u Göttingen mu je odobrio da nastavi sa stručnim usavršavanjem i mogućnost doktorske disertacije (Zulassung zur Promotion) na Temu „Teret dokazivanja kod nastale smetnje izvršenja u pravnoj Medicini i upotrebi medicinskih sredstava“. Nakon povratka iz Njemačke (2000 godine) radi za GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) u “Projektu privredno pravne reforme”, a od 2007. godine u Otvorenom regionalnom fondu (ORF) GTZ, koji se transformisao u Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Od školske 2001/2002 radi na Pravnom fakultetu u Mostaru, kao viši asistent na predmetu Obligaciono pravo. Doktorski rad na temu “Ugovorno zastupanje u domaćem pravu i principima Evropskog ugovornog prava” sam odbranio 24. februara 2006 godine na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedići” u Mostaru. Od jula 2006. godine radim kao docent na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedići” u Mostaru, a od oktobra 2010. godine je docent na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici na predmetima Obligaciono pravo opći dio, Obligaciono pravo posebni dio, Pravo privrednih društava i Ugovornom poslovnom pravu. Od jula
2011. godine radi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici kao nastavnik u zvanju vanredni profesor za naučnu oblast „Građansko pravo“. Vanredni je profesor za užu naučnu oblast Građanskog prava. Cjelokupnu biografiju možete pročitati OVDJE.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno