Zenica

INZ: U Zenici upriličena javna spirometrija – HOPB je četvrti vodeći uzrok smrti u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

INZ: U Zenici upriličena javna spirometrija – HOPB je četvrti vodeći uzrok smrti u svijetu – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizovao je javnu spirometriju u Shopping centru Džananović u Zenici. Akcija je provedena s ciljem podizanja svijesti i znanja o bolesti hronične opstruktivne bolesti pluća.

Svima koji su se javili tokom trosatne akcije bio je dostupan zdravstveno-promotivni materijal uz davanje savjeta shodno spirometrijskom nalazu. Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB) je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne puteve, a obuhvata dijagnoze hroničnog bronhitisa i emfizema.

Ova bolest je značajan javno-zdravstveni problem u svijetu, jer je broj oboljelih i umrlih u porastu. Četvrti je vodeći uzrok smrti u svijetu nakon kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih bolesti te akutnih respiratornih infekcija.

Procjenjuje se kako u svijetu od HOPB-a boluje približno 64 miliona osoba, te oko tri miliona ljudi umire. 

Posljedice ove bolesti su pojačana sekrecija sluzi, oštećenja plućnih alveola i malih dišnih puteva, te otežano disanje, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Glavni uzrok nastanka ove bolesti je pušenje, aktivno ili pasivno, koje u odraslih osoba povećava rizik obolijevanja od HOPB-a za deset do 43 posto. Ostali rizični faktori su stalna izloženost zagađenom zraku na poslu i okolišu (prašini, hemikalijama, zagađenom zraku u kući uslijed loženja bioloških materijala), česte respiratorne infekcije u dječjoj dobi, naslijeđe, te socijalno-ekonomski status.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća uključuju konstantno kašljanje, ponekad nazvano “kašalj pušača”, gubitak daha tokom aktivnosti u kojima je osoba ranije bez napora učestvovala, petjerana proizvodnja sekreta, osjećaj nemogućnosti disanja (pritisak u grudima), nemogućnost dubokog udisanja, te zvuk pištanja tokom disanja, navode u INZ Zenica.

„Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB), a “zlatni standard” u otkrivanju i dijagnostici HOPB-a je plućna spirometrija, pa je INZ danas upriličio promotivnu akciju javne spirometrije za građane. Decembar je mjesec povećanog zagađenja zraka, koje je, uz primarni uzrok-pušenje, jedan od glavnih uzročnika ovog oboljenja, pa je i ova akcija besplatne spirometrije prilika da građani Zenice provjere svoje zdravstveno stanje“, kazala je dr. Elma Kuduzović, kordinatorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Mjere predostrožnosti uključuju prestanak pušenja uz redovno uzimanje lijekova koji šire dišne puteve i liječe upalu, smanjenje prekomjerne tjelesne težine koja dodatno opterećuje pluća, redovnu fizičku aktivnost, naročito na svježem zraku, izbjegavanje zadimljenih prostorija, redovno zračenje prostorije, uz izbjegavanje izlaska vani kada je magla ili pojačano zagađenje zraka, redovno provođenje specifične terapije koja uključuje i vježbe disanja, te redovne kontrole kod ljekara.

Da bi sami provjerili koliki i kakav rizik imate od HOPB-a odgovorite na sljedećih pet pitanja.

1.         Kašljete li često više puta na dan?

2.         Kad kašljete, iskašljavate li često sluz?

3.         Ostajete li bez daha brže od svojih vršnjaka?

4.         Jeste li stariji od 40 godina?

5.         Jeste li pušač ili bivši pušač?

Ako ste odgovorili sa “DA” na tri i više pitanja, potrebno je odmah posavjetovati se s ljekarom koji će vas uputiti na spirometriju, odnosno ispitivanje plućne funkcije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno