Info

Pročitajte studiju CPA o vaučerizaciji kao sredstvu za unaprijeđivanje predškolskog obrazovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tema predškolskog obrazovanja ponovo se vraća u žižu interesovanja javnosti, pogotovo s obzirom da su završeni prvi rokovi za upis djece u jaslice i vrtiće. Liste čekanja i dalje su jedan od problema javnih ustanova. Za stotine djece nema mjesta a za još više roditelji nemaju dovoljno sredstava na raspolaganju za njihov upis. Upravo taj, ali i mnogi drugi problemi poslovanja ustanova predškolskog obrazovanja, potakli su ekipu iz Centra za poslovnu afirmaciju (CPA) iz Zenice za iznalaženjem rješenja koje bi moglo imati svoju primjenu u praksi.

Nova studija Vaučerizacija kao sredstvo za razvoj i unaprijeđivanje sistema obrazovanja ima za cilj da ukaže na to kako se može organizirati predškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, da nudi bolju uslugu i da bude ekonomski prihvatljivo. Vaučeri, koje CPA nudi kao rješenje, daju mogućnost roditeljima da odaberu i upišu dijete u onaj vrtić za koji smatraju da je najbolji, bez obzira da li se radi javnom ili privatnom vrtiću. Vaučerizacijom bi se također subvencionirali roditelji, a ne ustanove.

Vaučeri nisu u primjeni u BiH, no oni su itekako česta praksa u zemljama širom svijeta. Veliki dio ove studije upravo se odnosi na primjere iz prakse iz zemalja i gradova koji su uveli vaučere u predškolsko obrazovanje i potpuno promijenili način pružanja ove usluge.
Poseban fokus studije je na ulozi privatnih ustanova i njihovog potencijala za unaprijeđivanje sistema obrazovanja. Uvođenjem konkurencije putem usluga iz privatnog sektora dolazi do poboljšanja i državnih, a vrši se i brža izgradnja obrazovanih kapaciteta smanjujući pritisak na javne finansije i poreske obveznike.

Studiju možete preuzeti na ovom linku. Autori studije su Doc.dr. Dino Arnaut, Dr. Edo Omerčević, Doc. dr. Ajdin Huseinspahić.
Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) svojim aktivnostima doprinosi podizanju svijesti o ideji slobodnog tržišta, preduzetništva, slobode i nezavisnosti. CPA misija je da iznalaze i zagovaraju politička rješenja koja će unaprijediti poslovnu klimu, javnu upravu, i ekonomske slobode u Bosni i Hercegovini, sa vizijom slobodne, sigurne, i prosperitetne Bosne i Hercegovine, koja će ponovo biti “dom” svome narodu. CPA moto je cognitio, veritas, libertas, odnosno spoznaja, istina, sloboda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno